5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGâlceavă pe fals în declaraţii

Gâlceavă pe fals în declaraţii

37 de persoane care au primit subvenţii pentru căldură, din 100 controlate, au ţepuit bugetul de stat declarând că au venituri mai mici decât în realitate. Cifra i-a surprins şi pe oficialii Primăriei Craiova, care aveau altă statistică.

 

Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Dolj a precizat ieri că prejudiciul adus statului de persoanele care au minţit în privinţa veniturilor obţinute este de 3.200 de lei. „Ca urmare a prelucrării datelor, dintr-un lot de 100 de titulari de ajutoare de încălzire, ales în mod aleatoriu, a rezultat că 37 de beneficiari din sezonul rece 2006-2007 au produs prejudicii bugetului de stat“, se arată în într-un comunicat al DMPS.

Potrivit directorului general al instituţiei, Florian Vlăescu, cei vizaţi de control erau racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al Regiei de Termoficare. „Au fost selectaţi din cei 35.000 racordaţi la Termoficare. Unii aveau salarii, alţii ajutoare de şomaj sau pensii. Nu au declarat cifrele reale probabil pentru că s-au schimbat unele date în privinţa veniturilor lor şi nu au venit să anunţe“, a mai spus Vlăescu.

Şeful DMPS a recunoscut că problema este penală şi a precizat că va decide dacă face plângere împotriva vinovaţilor după ce va discuta cu juriştii instituţiei. „Până acum nu s-a făcut o astfel de plângere, dar vom vedea“, a concluzionat Vlăescu.

Nu le bat cifrele

Cifrele de la Direcţia Muncii nu se potrivesc însă cu cele ale Primăriei Craiova. Directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, Rodica Ţenea, a declarat că este mirată de numărul mare de persoane depistate cu fals în declaraţii. „Mă mir că nu ne-a informat şi pe noi nimeni. O astfel de informaţie ne este necesară, deoarece sistarea dreptului de plată în contul personei care beneficiază de subvenţie la căldură se poate face doar prin dispoziţie a primarului. Pentru acea perioadă, noi avem doar patru-cinci cazuri care nu concordau cu realitatea. În cazul lor am sistat plata. Noroc că încă nu pusesem sumele în plată“, a declarat Ţenea.

Aceasta a mai spus că nu-şi explică în ce bază de date au găsit cei de la DMPS Dolj cele 37 de persoane, întrucât cele două instituţii au bază de date comună. „Din comisiile mixte, care au făcut aproximativ 400 de anchete pentru perioada 2006-2007, a făcut parte şi un reprezentant al Direcţiei Muncii“, a mai spus Ţenea.

Directorul DMPS a replicat spunând că rezultatele anchetei au fost obţinute în urmă cu doar câteva zile şi că va informa şi primăria în acest sens. „Nu ştiu pe ce capitole au făcut ei cercetări de le-a ieşit cifra aceea“, a spus Vlăescu.

Craiovenii, obişnuiţi cu fofârlica

Spre deosebire de Direcţia Muncii, primăria a făcut de-a lungul timpului mai multe sesizări penale unor persoane fizice pentru fals în declaraţii. „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu sesizările noastre. Probabil nu s-a început urmărirea penală. Nouă nu ne comunică acest lucru“, a spus Ţenea.

Directoarea Direcţiei din primărie crede că două sunt motivele pentru care apar astfel de situaţii. Primul: oamenii au declarat în fals anumite venituri subevaluate şi au văzut că nu au păţit nimic. Al doilea: legea este lacunară. Trebuie demonstrată reaua-intenţie, iar, în cele din urmă, problema devine din penală civilă, adică se merge doar pe recuperarea banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII