24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Buget de şantier

Pomelnicul de investiţii propus de Primăria Craiova pentru 2008 a fost aprobat ieri de consilierii municipali, odată cu ultimul buget anual la îndemâna actualei legislaturi locale.

 

 

 

Craiova se umple de şantiere în 2008, peste 70 de milioane de lei urmând să fie „zidite“ în diverse obiective de infrastructură. Investiţiile noi însumează 53,3 milioane de lei, restul fiind continuări ale unor lucrări începute anul trecut. La acestea se adaugă şantierul ISPA, pentru amenajarea canalizării şi a alimentării cu apă, finanţat de Uniunea Europeană cu 42 de milioane de euro în perioada 2008-2010. Consilierii municipali ai Craiovei au votat ieri în unanimitate bugetul pe 2008 – 441 de milioane de lei, considerându-l „echilibrat“. Acesta este ultimul buget anual al Craiovei din actuala legislatură, având în vedere că în 2008 au loc alegeri locale. „Am încercat să ţinem cont numai de nevoile oamenilor. Craiova o să fie un şantier, iar unele investiţii rămâne să fie terminate de viitorul primar şi de viitorii consilieri locali. Nu e plăcut, dar cineva trebuia să înceapă să schimbe oraşul“, a spus primarul Antonie Solomon.

 

Coşmarul „Titulescu“
se încheie

 

Bulevardele Nicolae Titulescu şi Calea Severinului înghit peste cinci milioane de lei în 2008, într-o acţiune de reabilitare începută în 2007 contra sumei totale de 14,8 milioane de lei. Peste 800 de mii sunt alocate amenajării străzii Gheorghe Doja şi aproape 500 de mii străzii Maria Tănase, în cadrul unor contracte încheiate anul trecut. Tot în 2007 a mai fost paraftă realizarea de parcări pe străzile Mihai Viteazul şi Olteţ, pentru 450 de mii de lei, amenajarea Pieţei Gării, lucrare de 2,5 milioane de lei, şi modernizarea platoului de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, pentru şase milioane de lei. Primarul Antonie Solomon a declarat că intenţionează să „unească“ acest platou cu Piaţa „Mihai Viteazul“: „O să studiem oportunitatea închiderii circulaţiei pe strada A. I. Cuza şi să transformăm tot perimetrul într-un mare centru“. Construcţia reţelelor pentru locuinţele ANL trebuie finalizată tot în 2008, cu un milion de lei.

 

Strada Unirii,
în reparaţie

 

Lista investiţiilor noi pentru care primăria a depus documentaţiile de licitaţie a avizat studiile sau a semnat deja contractele de execuţie cuprinde 57 de poziţii, în care au fost înscrise străzi, clădiri şi reţele de utilităţi. Peste 24 de milioane sunt alocate modernizării străzilor Unirii, A.I. Cuza, Brestei, Tudor Vladimirescu, C-tin Lecca, 1 Decembrie, Doljului şi 1 Mai, lucrări care vor fi atribuite prin licitaţie în februarie şi martie 2008. La capitolul alimentare cu apă au fost deja adjudecate sau urmează să fie licitate reţelele de la Sala Polivalentă, Popoveni, Drumul Apelor, Şimnicu de Jos şi Făcăi, pentru un total de 8,6 milioane de lei. „Am fost asigurat că Sala Polivalentă va fi acoperită şi închisă până în luna mai, de aceea şi noi trebuie să facem utilităţile. Pentru Popoveni a fost semnat contractul, firma care a câştigat licitaţia aşteptând acum să se îndrepte vremea, ca să poată lucra“, a arătat primarul Antonie Solomon. În capitol mai sunt listate reamenajarea grădinii zoologice, cheltuielile de capital la spitale, construirea artezienelor etc. De la poziţia 26 până la 50 inclusiv regăsim pe tabelul investiţiilor noi reparaţii, consolidări, modernizări sau construcţii de centrale termice la unităţile de învăţământ craiovene, categoria fiind închisă de proiectul liniei de troleibuz.

 

Proiecte de domnişoare

 

Primăria Craiova a atras până acum aproape 800 de mii de euro prin proiectele întocmite în laboratoarele proprii, însă nici unul dintre acestea nu vizează bani pentru infrastructură sau pentru realizarea de parcuri. În Bănie au venit fonduri pentru centrele de consiliere a persoanelor în situaţii de risc, pentru sprijinirea vârstnicilor, pentru eficientizarea administraţiei, realizarea incubatorului transfrontalier tehnologic şi de afaceri sau pentru romi, „cetăţeni europeni“.

 

Consiliera Lili, încinsă

 

În şedinţa de buget a consiliului local municipal, aleşii nu au pierdut ocazia de a se răfui din nou cu presa, de această dată, pe tema „arteziene contra spitale“. Lili Şerbănoiu a fost ieri purtătoarea de cuvânt a deliberativului, care a „atras atenţia“ presei că a aruncat gratuit cu noroi, inclusiv în consiliul local, atunci când a sesizat că reabilitarea clădirilor spitalelor – 1,16 milioane de lei – este mai puţin importantă pentru municipalitate decât artezienele – 2,67 milioane de lei, de pildă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII