10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu cere Guvernului să nu relaxeze politica fiscală

Isărescu cere Guvernului să nu relaxeze politica fiscală

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a atras din nou astăzi atenţia asupra faptului că autorităţile nu trebuie, sub nicio formă, să relaxeze politica fiscală, şi a cerut ca BNR să nu fie lăsată singură în corecţia deficitului extern.
"Noi în momentul actual nu avem nevoie de relaxare fiscală, este ultimul lucru de care are nevoie România. Din contră, trebuie înăsprită puţin politica fiscală", a declarat Isărescu.
Pentru 2007, statul a raportat un deficit bugetar de 2,4% din PIB, iar bugetul pe 2008, aprobat de Parlament şi promulgat de Preşedinte, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
Guvernatorul a precizat că, în cazul reducerea deficitului de cont curent s-ar face numai prin politica fiscală, măsurile nu ar provoca accelerarea inflaţiei, dar că soluţia optimă pentru România, în prezent, este un mix de politici.
Guvernatorul a atras atenţia că adâncirea deficitului de cont curent, care este dificil de atenuat. "O reducere a deficitului extern cu 1%, mai ales într-un an electoral ar fi extrem de dureroasă", a avertizat Isărescu.
"Nu sugerăm nevoia unei corecţii de mari proporţii a deficitului extern, aceasta trebuie să se facă treptat. Nu suntem, aşa cum s-a comentat, în situaţia de a nu ne mai putea finanţa deficitul de cont curent, dar trebuie să dăm semnalul că am început să-l corectăm", a mai spus Isărescu.
Banca centrală a estimat deficitul de cont curent la circa 14,2% din PIB în 2007. Agenţia de evaluare financiară Fitch estimează, însă, că deficitul de cont curent al României poate ajunge la 17,5% din PIB în 2008, fiind acoperit într-o măsură mai mică din investiţii străine, care ar putea reprezenta 5,5% din PIB în acest an, faţă de 6% în 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII