10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Orban, mincinosul

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de ministrul Ludovic Orban pentru că acesta n-a lovit-o suficient de tare cu maşina pe Simona Todean.

 

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a minţit atunci când a spus că n-a lovit-o cu maşina pe adolescenta Simona Todean, potrivit Parchetului General. Cu toate acestea, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Orban, pe motiv că n-ar fi accidentat-o suficient de rău pe fata de 14 ani, astfel că doar „două-trei“ de zile de îngrijiri medicale nu constituie infracţiune.

„Cine mi-a lovit copilul?“

Procurorii au stabilit că, pe 16 decembrie 2007, ora 14.30, „pe fondul unor condiţii atmosferice nefavorabile, Orban Ludovic a fost implicat într-un accident rutier pe şoseaua Cotroceni, soldat cu acroşarea uşoară – cu partea stângă faţă a autoturismului – a unei minore de 14 ani şi, ulterior, cu avarierea unui autoturism parcat în faţa unui imobil“, se arată în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. După audierea mai multor martori, procurorii au stabilit că minora Simona Todean împreună cu o prietenă traversau şoseaua Cotroceni, pe trecerea de pietoni, iar ministrul a încercat să evite lovirea uneia dintre cele două tinere care se afla puţin în faţa celeilalte, dar „a intrat în derapaj, după care a acroşat uşor cu partea stângă a autoturismului pe numita Todean Simona, acţiune în urma căreia aceasta a căzut pe partea carosabilă“, se mai arată în motivare.

Maşina condusă de Orban şi-a continuat derapajul şi a lovit Matizul cu numărul de înmatriculare CS-96-CXC, care era parcat pe şoseaua Cotroceni la numărul 17. În urma impactului, Matizul a fost proiectat în zidul clădirii, au mai reţinut procurorii.

Anchetatorii mai susţin că, după accident, mai mulţi martori, dar şi Ludovic Orban au întrebat-o pe fată ce a păţit. Procurorii au reţinut că aceasta plângea şi i-a cerut prietenei ei să o ducă la mama ei, care se afla într-o vizită la un vecin. Chemată afară de unul dintre martori, mama fetei a început să strige: „Cine mi-a lovit copilul?“.

Cu toate acestea, pe parcursul anchetei, în timpul declaraţiilor date la poliţie şi Parchet, procurorii au stabilit că atât minora, cât şi familia acesteia au avut „o declaraţie total nesinceră, întrucât aceasta intră în contradicţie cu declaraţiile tuturor persoanelor audiate în cauză“. Atât în faţa procurorilor, cât şi la poliţie, minora şi familia sa au afirmat că fata s-a autoaccidentat după ce „a alunecat pe pragul de la ieşirea din holul care face legătura dintre casa unde locuieşte şi şoseaua Cotroceni“.

Victima, insuficient victimizată

După audierea martorilor şi după analiza expertizei medico-legale care a stabilit că victima are nevoie doar de „două-trei zile“ de îngrijiri medicale, procurorii au ajuns la concluzia că fapta lui Ludovic Orban nu este prevăzută de legea penală ca infracţiune întrucât nu se poate vorbi de vătămare corporală din culpă decât „dacă există un număr mai mare de zece zile de îngrijiri medicale, condiţie prevăzută în mod expres de art. 184, alin. 1 din Codul Penal“.

Procurorii au mai stabilit că ministrul transporturilor nu se face vinovat nici de infracţiunea de părăsire a locului accidentului, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia nr. 66 din 15 octombrie 2007, pronunţată de secţiile unite într-un recurs în interesul legii, a decis că „vătămarea corporală ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane“, conţinută în OUG care reglementează circulaţia pe drumurile publice se referă doar la „vătămările care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de zece zile“. Această decizie a Înaltei Curţi este obligatorie pentru instanţe şi astfel procurorii au constatat că „nu se poate reţine în sarcina ministrului transportului, Ludovic Orban, infracţiunea de părăsire a locului accidentului, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii, fiind vorba de lipsa unei cerinţe esenţiale, mai exact, urmarea prevăzută de lege, şi anume existenţa unui număr mai mare de zece zile de îngrijiri medicale“.

Procurorii nu au putut reţine în sarcina lui Orban nici acuzaţia de fals în declaraţii, cu privire la declaraţia dată de ministru, la poliţie, pe 17 decembrie, la ora 19.30, în care acesta afirma că „nu au fost victime“, pentru că în interpretarea dată legii penale de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu există victime, deoarece minora nu a avut nevoie de mai mult e zece zile de îngrijiri medicale.

Autosesizare

Parchetul s-a autosesizat pe 19 decembrie 2007, în cazul accidentului, în care a fost implicat ministrul transporturilor, Ludovic Orban, după ce incidentul a fost semnalat în presă şi după ce Poliţia Capitalei a confirmat existenţa acestuia, se arată în motivarea deciziei de neîncepere a urmăririi penale, emise luni de procurorii Secţiei l de urmărire penală şi criminalistică, din Parchetul General.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII