10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD şi PNL vor capul lui Georgel Enescu

PSD şi PNL vor capul lui Georgel Enescu


Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, a cerut ieri schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Georgel Enescu, motivând că IPJ şi Poliţia Municipiului Craiova poartă întreaga responsabilitate pentru răfuielile stradale ale interlopilor din Bănie. Cererea a venit la doar câteva ore după ce pesedistul Ion Prioteasa, preşedintele consiliului judeţean, solicitase acelaşi lucru într-o conferinţă de presă.

La o zi după ce presa centrală şi locală a prezentat răfuiala cu pistoale şi bâte din faţa Curţii de Apel din Craiova în care au fost implicaţi membrii a două grupări interlope din Bănie, ministrul Cristian David a cerut conducerii Poliţiei Române demiterea şefului IPJ Dolj, comisarul-şef Georgel Enescu. Potrivit unui comunicat remis ieri de MIRA, în opinia ministrului David, IPJ Dolj şi Poliţia Municipiului Craiova poartă vina pentru conflictele tranşate în stradă de interlopii Băniei. „Cu privire la repetatele acte de violenţă stradală din Craiova, ministrul Cristian David consideră că responsabilitatea aparţine în întregime IPJ Dolj şi Poliţiei Municipiului Craiova, sens în care a cerut inspectorului general al Poliţiei Române măsuri privind schimbarea conducerii IPJ Dolj“, se arată în comunicatul MIRA.

 

La scandaluri noi, atacuri noi

 

Solicitarea făcută ieri de oficialul din fruntea Ministerului de Interne către şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, a venit la doar câteva ore după ce preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Dolj, Ion Prioteasa, ceruse la rândul său demiterea conducerii IPJ pe motiv de ineficienţă. „Suntem consternaţi că din nou jurnalele de ştiri încep cu Craiova, şi nu cu ştiri despre investitori, ci cu fenomene precum bătăi ca în filme pe străzile oraşului, împuşcături, maşini distruse. Pentru cei care nu locuiesc aici, Cetatea Banilor pare de necontrolat. Întreaga poliţie trebuie să fie schimbată şi trebuie început de la zero. Să se găsească o nouă conducere, cu mai multă fermitate, pentru că actuala este ineficientă. Asemenea incidente alungă investitorii“, a spus Prioteasa. Atacurile la adresa şefului IPJ Dolj nu sunt o noutate în declaraţiile pesedistului din fruntea administraţiei judeţene, acesta cerând în urmă cu câteva luni demisia lui Georgel Enescu din aceleaşi motive.

 

Prefectul aruncă săgeţi spre magistraţi

 

Contrazicând clar poziţia adoptată ieri de ministrul Cristian David, şeful său direct, prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a arătat cu degetul spre magistraţii care au găsit cu cale să elibereze toţi interlopii reţinuţi în ultimele luni de poliţiştii doljeni. Dumitru a declarat că, la întâlnirea de săptămâna trecută cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministrul i-a solicitat punctual explicaţii pentru situaţia din Craiova. „Am fost singurul judeţ nominalizat şi ridicat în picioare. Premierul m-a întrebat ce se întâmplă la noi în judeţ şi apoi, ca să întărească spusele dânsului, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Dânsul a fost consternat. I-am explicat că aceste fenomene s-au acumulat în timp din cauza inexistenţei unor acţiuni concertate, pentru că acţiunea poliţiei trebuie să fie continuată cu cele ale justiţiei. Din câte ştiu, din cei implicaţi în scandaluri nu mai este nici unul în închisoare“, a spus ieri prefectul Silviu Dumitru.

 

„Poliţiştii sunt înjuraţi că aplică legea“

 

Prefectul de Dolj a spus că, deşi poliţiştii fac eforturi să bage scandalagiii după gratii, magistraţii sunt cei care le dau drumul, determinând poliţiştii să aibă o atitudine mai docilă faţă de făptuitori. „Poliţiştii nu se plâng că personalul nu acoperă populaţia, ci că dosarele nu sunt continuate de organele de cercetare. Din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie finalizate de justiţie pentru că un poliţist care face un dosar şi îl înaintează şi este respins sau magistraţii le dau drumul celor reţinuţi vă garantez că mâine nu va mai face acel dosar. Se va întâlni cu cei pentru care a întocmit dosar şi i se vor aduce injurii. Poliţiştii sunt scuipaţi şi înjuraţi că aplică legea“, a spus Dumitru.

 

„Scandaluri orchestrate de grupuri de interese“

 

Cererea de schimbare din funcţie a lui Georgel Enescu a determinat reacţii şi la nivel politic în Dolj. Democraţii sunt părere că evenimentele petrecute în ultimele luni în Bănie au fost puse în scenă de „grupuri de interese economice şi politice“ din judeţ. Gelu Vişan, secretar general al PD-L Dolj şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, a declarat ieri că solicitarea de demitere a şefului IPJ Dolj este efectul scandalurilor orchestrate de aceste grupări. „În ultimele şapte luni, grupuri de interese economice şi politice din Dolj au orchestrat scandaluri între membrii lumii interlope pentru a forţa demiterea şefului IPJ Dolj, lucru care le-a reuşit azi. Afirm că, după scandalul din toamna trecută, în urma telefoanelor care au fost date de persoane cu responsabilităţi, membrii celor două grupări care se împuşcau au fost dirijaţi să se ascundă într-o zonă la 30 km de Craiova, într-o clădire care aparţine statului român. Nu pot spune mai multe pentru că acele evenimente sunt în cercetare. Întotdeauna când s-a dorit un scandal s-a apelat la metoda deja patentată conform căreia un rom nu este lăsat să intre într-o discotecă şi de aici bătaia cu bodyguarzii. Nici măcar nu se mai obosesc să schimbe metoda!“, a declarat pentru GdS consilierul judeţean Gelu Vişan.

 

Georgel Enescu, „no comment“ pe linie

 

Şeful IPJ Dolj a preferat să păstreze tăcerea ieri atât în faţa solicitării făcute de ministrul Cristian David, cât şi faţă de afirmaţiile preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Inspectorul-şef nu comentează afirmaţiile făcute de preşedintele consiliului judeţean. Referitor la activitatea desfăşurată, au fost echipe de la minister care au evaluat activitatea, iar rezultatele vor fi făcute publice. De asemenea, nu putem comenta o solicitare făcută de ministru către inspectorul general al Poliţiei Române“, a spus ieri purtătoarea de cuvânt a IPJ, Maria Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII