12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord aşteaptă decizia CE pentru a prelua Automobile Craiova

Ford aşteaptă decizia CE pentru a prelua Automobile Craiova

„Problemele“ în cazul privatizării Automobile Craiova au apărut după ce au fost depuse actele. Valabilitatea contractului a fost prelungită cu 45 de zile.

Comisia Europeană (CE) va lua o decizie, luna aceasta, în ceea ce priveşte preluarea Automobile Craiova de către grupul american Ford. Potrivit directorului general al diviziei din Europa, John Fleming, după ce toate actele necesare au fost depuse au apărut „probleme“, fapt pentru care producţia la fabrica din România ar putea fi amânată până în 2009.

Grupul american estimează că va primi în această lună aprobarea CE de a încheia preluarea Automobile Craiova. Cu toate acestea, conducerea Ford recunoaşte că există frustrări legate de investigaţia UE, care a condus la întârzierea începerii producţiei la Craiova.

Contractul de privatizare a fost semnat de autorităţile române în septembrie 2007, astfel Ford preluând acţiunile deţinute de stat la Automobile Craiova, 72% din capital, pentru 57 de milioane de euro. În urma acestui contract, producătorul american s-a angajat la investiţii directe de peste 650 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii, dar şi la suplimentarea numărului de angajaţi.

În luna octombrie 2007, CE a deschis o investigaţie privind un posibil ajutor de stat acordat Automobile Craiova în procesul de privatizare, astfel că guvernul a solicitat parlamentului să suspende discuţiile asupra proiectului de lege pentru privatizarea companiei.

 

CE ar putea solicita modificarea contractului de privatizare

 

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a explicat într-o declaraţie recentă că, în ceea ce priveşte privatizarea Automobile Craiova, Comisia Europeană ar putea ridica o serie de obiecţii, însă tranzacţia nu va fi anulată.

„Se pare că s-au lămurit lucrurile la Bruxelles şi într-o lună o să primim răspunsul oficial, astfel încât contractul să intre în vigoare imediat ce legea va fi aprobată în parlament. Înţelegerea noastră cu ei a fost ca în acel interval în care am prelungit valabilitatea contractului să primim răspunsul“, a declarat acesta.

Cu toate că Atanasiu spunea că se aşteaptă ca răspunsul oficialiilor europeni să fie pozitiv, acesta nu exclude impunerea unor condiţii din partea Comisiei Europene. „Răspunsul va fi pozitiv. Probabil vor fi puse câteva condiţii, dar nu de natură să producă rezilierea contractului. Spre exemplu, să se pluseze ceva acolo sau să fie schimbat articolul cutare. Totodată, ei pot să considere că unele dintre prevederi pot conduce la ideea că ar putea fi un ajutor de stat şi astfel ar trebui mărit preţul x cu atât“, a explicat şeful AVAS.

Atanasiu nu exclude nici varianta unei noi prelungiri a contractului, aceasta fiind valabilă doar în cazul în care parlamentul nu va aproba legea de privatizare până pe 14 martie.

După ce decizia privatizării va fi adoptată de parlament şi tranzacţia va fi finalizată, reprezentanţii Ford va trebui să propună acţionarilor fuziunea firmelor Automobile Craiova, Daewoo Automobile România şi Mecatim Timişoara, care vor fi divizate, ulterior, în două societăţi. Dintre acestea, una va cuprinde doar activele necesare pentru producţia auto, iar cealaltă va avea în componenţă celelalte terenuri şi active.

 

Speranţe pentru sfârşitul lunii februarie

 

Termenul iniţial de valabilitate al contractului dintre Ford şi AVAS a expirat pe 31 ianuarie 2008, motiv pentru care „şefii celor două echipe de negociere, Sebastian Vlădescu şi Teodor Atanasiu, respectiv Lyle Watters, au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu 45 de zile“, adică până pe 14 martie 2008.

„Părţile îşi exprimă speranţa ca până la sfârşitul lunii februarie să primească răspunsul Comisiei Europene cu privire la tranzacţia pentru Automobile Craiova. Până la primirea acestui răspuns, comisia de privatizare şi reprezentanţii Ford vor continua procedurile preliminare necesare intrării în vigoare a contractului“, nota AVAS săptămâna trecută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII