7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioroianu anunţă deschiderea a noi consulate în Spania şi Italia

Cioroianu anunţă deschiderea a noi consulate în Spania şi Italia

Una dintre priorităţile Ministerului de Externe în anul 2008 este spijinirea românilor de peste hotare, iar în acest sens vor fi deschise patru noi consulate în Spania şi trei în Italia, a anunţat astăzi ministrul de externe Adrian Cioroianu într-o conferinţă de presă.

"Anul 2007 a consolidat înţelegerea unei realităţi clare: cetăţenii noştri sunt peste tot, iar Ministerul de Externe îşi asumă cu responsabilitate protejarea şi susţinerea tutuor celor care trăiesc peste hotare", a spus Cioroianu, prezentându-şi bilanţul pe 2007 şi priorităţile pentru 2008.

Şeful diplomaţiei a subliniat în context că în 2007 au fost gestionate "unde de şoc inerente", la care autorităţile române nu s-au aşteptat, referindu-se la problemele legate de românii care trăiesc peste hotare şi de libera circulaţie a acestora.

România are 96 de secţii consulare, 27 de consulate şi 142 de consulate onorifice, "nici puţine, dar nici suficiente", după cum a apreciat şeful diplomaţiei. În acest sens, ministrul a anunţat deschiderea a încă opt consulate în 2008, dintre care trei în Italia şi patru în Spania.

În 2007, structurile diplomatice de la Chişinău şi Roma au fost suplimentate cu peste 50 de posturi, s-au deschis 19 noi ambasade ale României şi şapte noi consulate generale, a precizat ministrul.

Ministerul Afacerilor Externe a început din 2007 să ofere asistenţă judiciară pentru românii pe numele cărora au fost dispuse acte de expluzare, ministrul informând că până în prezent au fost îndepărtaţi 223 de cetăţeni români în urma acestor decrete. În plus, a mai anunţat ministrul de externe, în Italia se află încarceraţi 2.638 de cetăţeni români, iar în Spania 1.806.

Legat de problema liberei circulaţii şi a percepţiei publice despre cetăţenii români aflaţi peste hotare, Adrian Cioroianu a atras atenţia presei asupra unei probleme de vocabular: "Mi-aş dori să nu se mai folosească cuvintele "imigrant" sau "emigrant" pentru românii care trăiesc peste hotare, pentru că nu sunt acest lucru, tocmai datorită principiului european al liberei circulaţii. Un român, în orice oraş ar merge, este cetăţean european şi nu imigrant", a subliniat şeful diplomaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII