21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUdatul viilor la Godineşti, obicei străvechi

Udatul viilor la Godineşti, obicei străvechi

Ortodocşii îi sărbătoresc, în fiecare an, la 1 februarie, pe Sfinţii Mucenici Trifon, Perpetua şi Felicitas. Unul dintre aceştia, Sfântul Mucenic Trifon, este considerat ocrotitorul viilor şi al livezilor, cel care le protejează de molime şi de dăunători. De ziua sfântului se practică o serie de ritualuri, menite să asigure protecţia şi fertilitatea viilor şi a livezilor de pomi fructiferi. În trecut, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi, pentru ca Sfântul Trifon, considerat de ei patron al viilor şi al livezilor, să-i ajute să aibă un an bun, bogat în recolte de struguri şi fructe. Localnicii din câteva sate gorjene din nord-vestul judeţului au un mod cu totul special de a-l prăznui.

În comuna Godineşti, dar şi în Ciuperceni sau Tismana, locuitorii scot apă din fântâni, o duc la biserică să fie sfinţită, aşa cum se face la Bobotează. Oamenii se întorc apoi cu apa sfinţită acasă şi stropesc viile şi pomii pentru a alunga răul din calea rodului. Obiceiul datează din străbuni, însă este pe cale de dispariţie. Câţiva dascăli din comuna Godineşti ştiu acest lucru şi încearcă, în ultimii ani, pe 1 februarie, să restabilească obiceiul în rândul sătenilor şi al copiilor pentru a evidenţia importanţa conservării tradiţiilor populare. Ieri, după udatul viilor, elevii şcolii generale din localitate au luat parte la un spectacol-şezătoare unde au recitat versuri şi au interpretat cântece vechi, culese de la bătrâni.

Cu această ocazie a fost inaugurat un muzeu al satului, amenajat în incinta şcolii. Iniţiativa a aparţinut unor cadre didactice din Godineşti: Cristina Popescu, Dorina Ciobanu şi Eugenia Peagu. Împreună cu copiii, acestea au adunat din sat diverse obiecte aparţinând culturii şi tradiţiei populare autohtone, pe care le-au expus în micul muzeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII