9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubvenţia la hectar s-ar putea diminua

Subvenţia la hectar s-ar putea diminua

România a informat Comisia Europeană că, potrivit datelor preliminare, suprafaţa eligibilă pentru plată este 8,9 milioane de hectare, mai mare decât suprafaţa de referinţă negociată, astfel încât este posibil ca plata la hectar să fie diminuată, a informat ieri Agenţia de Plăţi.

 

România a transmis joi Comisiei Europene datele preliminare privind suprafaţa determinată eligibilă pentru plată, respectiv 8.952.830 de hectare.

„Suprafaţa de referinţă declarată de România, la încheierea negocierilor de aderare, este de 8.716.370 ha. În cazul în care, după finalizarea tuturor controalelor, suprafaţa determinată va fi în continuare mai mare decât suprafaţa de referinţă, se va aplica un coeficient de reducere unic pentru toţi beneficiarii de subvenţie, pentru încadrarea în alocaţia financiară pentru plăţi directe pe suprafaţă aferentă anului 2007, de 440.635.000 de euro“, se precizează în comunicatul remis ieri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru NewsIn.

Potrivit sursei citate, în termen de o lună de la comunicarea datelor preliminare, România va trebui să finalizeze controalele pentru a putea transmite Comisiei Europene suprafaţa eligibilă pentru plata directă la hectar.

„În prezent, APIA mai are de primit de la contractorul extern rezultatele controlului prin teledetecţie la aproximativ 58.000 de fermieri şi efectuarea unor eventuale controale pe teren prin inspecţii rapide pentru verificarea eventualelor erori rezultate în urma controalelor prin teledetecţie“, informează APIA.

1.240.000 de fermieri au depus cereri

În ceea ce priveşte rata de eroare referitoare la supradeclarări ale parcelelor, în România aceasta este cu mult peste media europeană, respectiv peste 15%, faţă de 2%, în Uniunea Europeană. Directorul general APIA, Dan Gherghelaş, a declarat ieri pentru NewsIn că „misiunea de audit s-a declarat îngrijorată de această rată ridicată“.

Potrivit APIA, supradeclararea parcelor a fost generată în principal de identificarea greşită de către fermieri a parcelelor, de suprafaţa din actul de proprietate diferită de suprafaţa reală, de depunerea mai multor cereri de plată pentru o singură parcelă, precum şi de cazurile de proprietate în litigiu.

Aproximativ 1.240.000 de fermieri au depus cereri pentru plata directă la hectar. În urma controlului administrativ, în perioada octombrie-noiembrie 2007, au fost identificate circa 140.000 de blocuri fizice supradeclarate, corespunzător a aproximativ 550.000 de parcele şi 445.000 de fermieri.

O misiune de audit din partea Comisiei Europene a evaluat, începând din 28 ianuarie, activitatea APIA în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene.

Comisia Europeană a renunţat la clauza de salvgardare

Comisia Europeană a informat, în luna decembrie, că a hotărât să nu aplice mecanismul de salvgardare în cazul României, ca urmare a progresului rapid înregistrat de autorităţile române în procesul de punere în aplicare a controalelor necesare în gestionarea fondurilor europene. Comisia dispune de posibilitatea de a recurge în orice moment la mecanismul de salvgardare, dacă se constată prezenţa unor deficienţe grave.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a declarat recent pentru NewsIn că fermierii vor primi subvenţia la hectar, cel mai probabil, din februarie 2008, doar după finalizarea controlului în teren. Potrivit ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, plata directă la hectar ar trebui să se acorde înainte de campania agricolă de primăvară, pentru ca fermierii să utilizeze subvenţia pentru înfiinţarea culturilor, însă acordarea banilor se poate face doar după finalizarea controlului în teren.

Pentru plăţi directe la hectar, suma alocată României pentru 2007 este de 440 de milioane de euro, pentru o suprafaţă de referinţă de 8,7 milioane de hectare, iar în această situaţie, plata este de 50,5 euro pentru un hectar.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII