17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile de la ţară, în pană de curent şi internet

Şcolile de la ţară, în pană de curent şi internet

Laptopuri fără număr şi servicii gratuite de e-mail! Aceasta este oferta Ministerului Educaţiei pentru toţi dascălii şi elevii ţării. Ceea ce nu ştiu mai-marii de la Bucureşti este că numai câteva zeci de şcoli doljene sunt conectate la internet, iar în unele dintre acestea există un singur calculator.

 

În timp ce ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, promite laptopuri pentru elevii şi cadrele didactice şi semnează protocoale pentru e-mail-uri gratuite pentru şcolari, în unele şcoli doljene tehonologia a rămas împotmolită pe uliţele satelor, iar calculatorul este ceva ce copiii au văzut doar la televizor sau în magazine. Cu toate acestea, ministrul Cristian Adomniţei a declarat la Giurgiu, cu ocazia dezbaterii proiectului de legi ale educaţiei, că există posibilitatea ca în acest an toţi elevii şi profesorii din România să beneficieze de laptopuri. Ministrul a semnat şi un protocol cu firma Microsoft, prin care elevii din învăţământul preuniversitar românesc vor beneficia gratuit de adrese de e-mail furnizate, protejate şi securizate de companie.

99 de unităţi de învăţământ sunt conectate la internet

Din cele 700 de şcoli dolene, unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri ale acestora, grădiniţe şi palate ale copiilor, numai 99 sunt conectate la internet. Dintre aceste însă, 56 nu au reţele de calculatoare. „Directorii se pot conecta la internet, dar copiii nu au calculatoare. Vorbim aici despre localităţile care nu sunt la drumurile principale, deoarece aici unităţile de învăţământ au chiar laboratoare de informatică“, a explicat Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Dacă ministrul educaţiei şi-ar pune în practică planurile, în Dolj ar trebui să aducă aproximativ 100.000 de laptopuri, care ar putea fi folosite cu greu de elevii din mediul rural, acolo unde nu e internet, iar curentul se întrerupe foarte des, uneori chiar câteva zile.

Ministerul Educaţiei nu ştie că şcolile de la ţară nu au internet

Sindicaliştii din învăţământul doljean consideră că în acest fel banii de investiţii sunt cheltuiţi inutil şi că la mijloc sunt doar nişte afaceri. „Şcolile au pierdut milioane de lei la sfârşitul anului trecut din cauza certurilor dintre primar şi directori. Ei au însă de cheltuit 1,4 miliarde de lei şi au anumite interese. Nu se justifică să iei copiilor laptopuri când şcolile nu sunt conectate la internet, dar oficialii din minister nu ştiu că majoritatea unităţilor din mediul rural nu au internet. Au rămas uimiţi când noi le-am comunicat acest lucru“, a precizat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“ Dolj.

Pe de altă parte, reprezentanţii dascălilor sunt de părere că profesorii şi elevii ar trebui să primească salarii şi alocaţii mai mari ca să îşi cumpere singuri laptopuri. „Profesorii ar trebui să primească salarii corespunzătoare ca să îşi cumpere laptopuri performante. Pentru elevi, ar putea exista burse, alocaţii mai mari care să le permită să îşi ia calculatoare. Astea sunt afacerile celor mari, pentru că este clar că aceste laptopuri sunt produse de serie şi nu au cum să fie bune“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII