6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea CNSAS, neconstituţională

Legea CNSAS, neconstituţională

Informatorul „Felix“ a reuşit să scape de verdictul de poliţie politică, desfiinţând instituţia care i l-a dat.

 

Curtea Constituţională a României a declarat ieri neconstituţională Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste, după ce a fost sesizată cu această excepţie în cazul fostului lider PC, Dan Voiculescu. Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. II şi art. V din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2006, ale căror prevederi se referă la reglementarea funcţionării CNSAS, sunt neconstituţionale.

 

Desfiinţare implicită

 

Articolul II din ordonanţă se referă la obligaţia autorităţilor la care se depuneau declaraţiile, conform Legii nr. 187/1999, de a trimite la CNSAS lista persoanelor care intră sub incidenţa Legii CNSAS, însoţită de plicurile închise care conţin declaraţiile pe propria răspundere. Textul de lege vizează metodologia practică, potrivit căreia lista trebuie să cuprindă numele şi prenumele persoanei, numele şi prenumele părinţilor, locul de muncă şi funcţia pe care o ocupă, domiciliul din actul de identitate. În articolul V al aceleiaşi ordonanţe se stipulează că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, se modifică hotărârea parlamentului pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ca poliţie politică din 2000. Cele două articole se referă la metodologia după care se desfăşoară activitatea CNSAS, ceea ce, coroborat cu declararea neconstituţionalităţii asupra întregii Legi nr. 187/1999, practic are efect de desfiinţare a Consiliului.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului şi guvernului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Dinescu: E foarte mişto!

 

Membru al CNSAS, Mircea Dinescu susţine că declararea drept neconstituţională a Legii CNSAS este dovada faptului că epoca lui Ceauşescu nu a murit şi că România e condusă în continuare de servitorii săi şi ai Securităţii. „E foarte mişto! E foarte tare! Dacă au reuşit acest lucru un fost activist de la Scânteia şi un fost informator în cârdăşie cu şobolanii de la Curte e un semn bun pentru România. De ce să ne dăm mari că am intrat în Europa? Trăim în continuare în epoca lui Ceauşescu şi a servitorilor săi“, a declarat Dinescu pentru NewsIn, cu o ironie amară.

El a spus că nu este întâmplător ca Legea CNSAS să fie declarată neconstituţională chiar în an electoral şi cu două milioane de dosare în custodie. „Dacă acest lucru se dovedeşte real, că au declarat neconstituţională legea noastră, eu îmi dau demisia“, a conchis Dinescu, spunând însă cu acelaşi umor că, dacă instituţia va fi desfiinţată, nu mai e nevoie de demisie.

Motivare

Guvernul aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte verdictul de neconstituţionalitate în cazul Legii CNSAS, înainte de a formula un punct de vedere oficial, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a executivului, Camelia Spătaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII