11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldura craiovenilor, sub sechestru

Căldura craiovenilor, sub sechestru


Mai mulţi mastodonţi de cărămidă au răsărit peste o conductă de termoficare din Craiova. Primăria se dă neştiutoare, dar Regia de Termoficare a deviat deja o parte din traseul reţelei, de teamă că nu va putea interveni la eventualele avarii. Autorii ştirii „la cald“ sunt chiar craiovenii veniţi marţi seară la „Fii vocea cartierului tău!“, ca să-i arate primarului ce mai e de făcut în Calea Bucureşti.

Reţeaua de termoficare din zona blocurilor E 3 şi E 4, de pe Calea Bucureşti, a fost încălecată de construcţii şi nu se mai poate interveni asupra ei în caz de avarie. Chiar dacă în acest moment nu sunt afectaţi, locuinţele fiindu-le încă racordate la sistemul de încălzire, craiovenii din cele două imobile sunt indignaţi că Primăria Craiova a permis construirea peste un obiectiv utilitar important al oraşului. Conştienţi că o eventuală defecţiune în miez de iarnă ar însemna o catastrofă pentru sute de familii, răspunzătorii de la Regia Autonomă de Termoficare Craiova au demarat lucrările de deviere a traseului energiei termice. Nici asta nu-i linişteşte pe locatari, care se tem că investiţia începută în urmă cu patru luni s-ar putea să nu dea rezultate. „Au început să sape pe 19 septembrie. După trei luni, s-au apucat să sudeze la temperaturi de -8 grade Celsius, în aer liber. După aia au pus manşoane, au izolat ţeava şi au îngropat-o fără să facă probe. Cine ne garantează că aceste conducte se vor comporta normal la momentul punerii lor în funcţiune? Dacă cineva mă poate contrazice să o facă acum“, a spus Marin Şotropa la „Fii vocea cartierului tău!“. Directorul Regiei Autonome de Termoficare, Tatian Tudorache, a declarat că firma care instalează noile conducte, OLTCARN Râmnicu Vâlcea, a depus o garanţie care acoperă orice pierdere în urma unor eventuale defecţiuni.

 

La primărie plouă

 

Circumstanţele în care a fost îngropată sub construcţii reţeaua de termoficare a oraşului sunt încă neclare. Primarul Antonie Solomon a declarat ieri că nu ştie dacă proprietarii imobilelor construite pe conducte deţin autorizaţie de construire. „Nimeni nu a putut să-mi spună dacă noi am eliberat autorizaţii pentru acea zonă. Vineri mă duc acolo cu inspectorii de la Disciplina în construcţii să verificăm“, a spus Solomon. Tatian Tudorache, directorul Termoficării, susţine că nu are habar cum au fost capturate ţevile în funcţiune. „Eu am fost anunţat într-o bună zi că au fost delimitate şi împrejmuite terenuri în vecinătatea PT 8. Se întâmpla în urmă cu patru – cinci ani. Am înţeles apoi că sunt proprietate privată. În urmă cu ceva timp am avut o avarie chiar în acel perimetru şi am reuşit cu greu să intervenim. Atunci am decis că nu trebuie să mai riscăm şi că e cazul să realizăm altă reţea“, a spus Tudorache. El a precizat că lucrarea de deviere costă regia şase miliarde de lei vechi.

 

Haos în construcţii

 

Faptul că unii îşi ridică blocuri peste reţelele de utilităţi ale Craiovei nu este singura probă a neputinţei primăriei în administrarea zonei Calea Bucureşti. Craiovenii participanţi marţi la „Fii vocea cartierului tău!“, la Şcoala Generală nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica“, au sesizat o mulţime de nereguli în domeniul autorizării în construcţii. Vasile Vorvorea a arătat că într-un bloc din apropierea Electroputere fiinţează mai multe cabinete medicale care folosesc intrarea locatarilor. „Pe holul nostru stau bolnavii. Este mizerie şi miros şi suntem expuşi la tot felul de riscuri. S-au înregistrat mai multe spargeri pe scara noastră. În plus, nu putem încuia pentru că pacienţii nu ar avea pe unde să mai intre“, a spus Vorvorea. În cazul blocurilor E, luminatoare de pe paliere întregi au fost acoperite de proprietarii de apartamente, pentru a-şi feri terasele de ochii celor care trec pe scările imobilelor. „Vecinii mei au făcut patru reclamaţii la primărie. Au venit nişte inspectori, au văzut şi au plecat. Nu s-a întâmplat nimic“, a arătat Marin Neda. Şeful Serviciului Disciplina în construcţii al Primăriei Craiova, Gheorghe Daici, susţine că unii locatari au primit amenzi pentru că nu aveau autorizaţii, iar alţii au fost autorizaţi. Şeful său, primarul Antonie Solomon, l-a îndemnat pe Daici să pună mâna pe muncă: „Eu zic să-i acţionaţi în instanţă, odată ce legea vă permite. Că, aşa, cu o amendă…“.

 

Copii fără locuri de joacă

 

Craiovenii din blocul 31 de pe Calea Bucureşti se plâng că nu-şi pot lăsa copiii afară, fiindcă împrejurimile imobilului sunt înţesate de vânzători stradali, înşiruiţi pe aleea de intrare în Piaţa Centrală. „Nu înţelegem cum aţi putut autoriza blocarea străzii prin care se face accesul în blocul 31 cu tot felul de tarabe la care se vând papuci, păsări, pungi şi tot felul de nimicuri. Este o aglomeraţie de nedescris şi mizerie. În scara blocului este dezastru: toţi intră şi-şi fac nevoile“, i-a spus Emil Constantin primarului Antonie Solomon. Prezentarea lui Constantin a fost completată de spusele unei locatare a aceluiaşi bloc, conform cărora „copiii noştri n-au avut copilărie în faţa blocului, ca alţi copii“. Edilul-şef a declarat că primăria nu va mai elibera autorizaţii pentru aceşti comercianţi. „Am zis să le dăm şi lor posibilitatea să câştige o pâine, dar asta nu înseamnă că trebuie să perturbăm viaţa locuitorilor oraşului“, a răspuns Antonie Solomon.

 

Apartamente săltăreţe

 

În bucătăriile unor apartamente de pe Calea Bucureşti, farfuriile şi paharele dansează de câte ori trece tramvaiul. Numărul celor care au acuzat primăria şi Regia Autonomă de Transport că nu au luat măsuri pentru reabilitarea liniei de rulare a fost atât de mare, încât oficialii nu i-au putut contrazice. „Vibrează vesela pe mese, fiindcă trece prea aproape tramvaiul. Faceţi ceva cu linia sau cu vagoanele!“, i-a sfătuit Constantin Negru pe răspunzători. „Calea de rulare a împlinit recent 20 de ani, iar noi n-am putut s-o refacem decât pe o lungime de doi kilometri. Într-adevăr, aceasta este o zonă cu probleme şi o vom avea în vedere în 2008. În privinţa vagoanelor, vom alege cele mai uşoare garnituri dintre cele achiziţionate în decembrie anul trecut şi le vom lansa în aceste zile pe traseu“, a spus directorul Regiei Autonome de Transport, Virgil Boboc.

 

Solomon ştie ora după maidanezi

 

Câinii comunitari au fost subiect de discuţie din nou la „Fii vocea cartierului tău!“. Oamenii s-au plâns de neplăcerile provocate de maidanezi şi au cerut primăriei să se implice. Primarul Craiovei s-a abţinut de la comentarii, lăsând discuţia în aer. „Am de gând să fac ceva, dar nu pot să spun acum… În plus, este o lege în dezbatere în parlament în legătură cu câinii fără stăpân. Mai aveţi răbdare. Ştiu ce înseamnă, pentru că şi la mine la bloc sunt haite. La ore fixe îşi încalcă teritoriul şi se iau la bătaie. La 1 noaptea, de pildă, ştiu cât e ceasul fără să mă uit: aud câinii încăierându-se şi ştiu ce oră e“, a povestit primarul.

 

Comerţ cu căldură subvenţionată

 

Spaţiile comerciale de la parterul blocurilor din Calea Bucureşti le scot peri albi administratorilor şi proprietarilor de apartamente. Aceştia îi acuză pe afacerişti că plătesc căldura mai puţin decât consumă în realitate. „Nu este posibil ca în cazul unui spaţiu comercial cu o suprafaţă mai mare decât două apartamente să se plătească mai puţin decât se plăteşte la un apartament“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 22 Calea Bucureşti, Mihai Duţescu. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, recunoaşte că aceşti comercianţi sunt practic protejaţi, din cauza legii neclare. „Ei deţin spaţii din condominii, iar noi măsurăm energia consumată după gigacalorimetrul acelui condominiu. Acum, dacă proprietarii de apartamente au repartitoare, iar societatea nu are, fiindcă nu este obligată prin lege, este foarte probabil ca la societate să fie repartizat un consum mai mic decât cel real“, a afirmat directorul Tudorache. Primarul Craiovei a promis că va iniţia un proiect prin care societăţile comerciale de la parterul imobilelor de locuit să fie obligate să-şi realizeze racorduri separate la termoficare.

 

Se poate şi fără repartitoare

 

Ca în fiecare cartier, funcţionarea defectuoasă a asociaţiilor de proprietari a stârnit discuţii aprinse la „Fii vocea cartierului tău!“. Oamenii sunt nemulţumiţi că şefii asociaţiilor nu se implică în recuperarea debitelor şi că după instalarea repartitoarelor plătesc nejustificat de mult la căldură. Primăria a dat replica obişnuită în majoritatea acuzelor din domeniul administrării blocurilor: „Nu ne putem implica“. A existat însă şi o excepţie: potrivit unei hotărâri de guvern din decembrie 2007, Adunarea Generală a asociaţiei de proprietari decide modul de facturare a energiei termice. În traducerea lui Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii din cadrul Primăriei Craiova, asta înseamnă că proprietarii pot hotărî să renunţe la repartitoare şi să plătească gigacaloria după vechile metode.

 

Străzi ca la ţară

 

Nu puteau lipsi nemulţumirile faţă de modul în care primăria gestionează arterele de circulaţie şi parcările din zona Calea Bucureşti. Exemple sunt cu duiumul în spatele blocurilor A sau pe străzile deja asfaltate, cum este cazul străzii George Fotino, reabilitată anul trecut în bătaie de joc.

Primarul s-a scuzat, declarând că în 2008 vor fi asfaltate inclusiv aleile dintre blocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII