15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşterea deficitului bugetar în România îngrijorează CE

Creşterea deficitului bugetar în România îngrijorează CE

Creşterea deficitului bugetar în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare, a declarat astăzi comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, care a spus că guvernul trebuie să fixeze ţinte bugetare mai sănătoase, pentru a evita încălcarea reglementărilor europene.
Comisia Europeană (CE) consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti. "Creşterea deficitului în România, după aderarea la Uniunea Europeană, şi volatilitatea sunt motive serioase de îngrijorare", a afirmat Almunia la o conferinţă de presă la Bruxelles.
El a spus că România trebuie să stabilească ţinte bugetare mai sănătoase pentru a evita încălcarea prevederilor Pactului de Stabilitate şi Creştere. Totodată, România trebuie să ţină sub control deficitul extern şi presiunile inflaţioniste, care pun în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară.
Pentru a adopta euro, România trebuie să reducă inflaţia şi să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
În pofida unei creşteri economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, potrivit proiectului de evaluare. După metodologia românească însă, deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost de numai 2,4% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS