10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBebeluş mort în spital

Bebeluş mort în spital


O fetiţă nou-născută a murit duminică noapte în maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Părinţii copilului acuză medicii de neglijenţă.

 

Pe 5 ianuarie, Dorina Bălan, din Craiova, a devenit mamă a două fetiţe gemene, născute prematur, la şapte luni, prin cezariană. Una dintre micuţe cântărea 1,850 kg, iar cea de-a doua, 2,150 kg. Fetiţele au rămas în spital, sub îngrijirea medicilor din Clinica de nou-născuţi a Spitalului nr. 2 „Filantropia“ din Craiova. Au avut o evoluţie bună până pe 22 ianuarie, când fetiţa mai mică a început să strănute. Făcuse o formă uşoară de pneumonie, în termeni medicali, bronşiolită. A fost trecută pe tratament injectabil cu antibiotice, respectiv Penicilină, timp de trei zile, conform lui Mihai Coman, directorul general al Spitalului „Filantropia“. Starea fetiţei nu s-a îmbunătăţit. Pe 25 ianuarie, medicii au schimbat tratamentul, administrându-i un antibiotic mai puternic, numit Cetofax. În acelaşi timp, fetiţa a fost ţinută pe perfuzii cu un antialergic, Hemisuccinat, care este folosit, de regulă, în caz de urgenţe. Duminică noapte, în jurul orei 3.30, fetiţa a murit. Cadavrul a fost depus la Secţia de anatomie patologică pentru efectuarea necropsiei, pentru a se stabili cauza decesului. Rezultatele vor fi disponibileastăzi.

„Medicii au dormit toată noaptea“

Părinţii povestesc că s-au dus dimineaţa să îşi vadă copiii şi atunci au aflat că fetiţa era moartă. Nu i-a anunţat nimeni că le-a murit copilul, deşi de la deces trecuseră câteva ore bune. Mama îşi explică moartea fetiţei prin faptul că medicul de gardă a dormit toată noaptea, iar copilul nu a fost bine îngrijit. „Medicii au dormit toată noaptea. Se cunoştea pentru că aveau ochii umflaţi. Ne-au omorât copilul“, a spus Dorina Bălan. Aceasta a mai spus că va face reclamaţie la Colegiul Medicilor, pentru a i se face dreptate.

Medicul care a fost de gardă în noaptea de duminică spre luni a respins acuzaţiile familiei copilului, spunând că acesta a murit pentru că era bolnav. „Nu aveam cum să dorm pentru că nu sunt plătită pentru a dormi la serviciu. Copilul a murit pentru că era foarte bolnav şi nu din alt motiv. Nu am anunţat familia pentru că mama este foarte sensibilă şi ne-am gândit că va reacţiona ciudat“, a declarat Antonia Călugăru Ciupeanu, medic al spitalului de 17 ani.

„Nu este malpraxis“

Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“, susţine că s-au făcut toate eforturile pentru salvarea fetiţei. Cazul face obiectul unei investigaţii a Colegiului Medicilor şi va fi analizat şi de Comisia de etică profesională din cadrul spitalului. „Este exclus ca fetiţa să fi fost lăsată nesupravegheată. În salonul în care este incubatorul avem în permanenţă doi asistenţi“, a declarat Coman. „După părerea mea, din documentele analizate împreună cu conducerea spitalului, nu este caz de malpraxis. Dacă se va stabili că este culpă medicală, persoana vinovată va răspunde potrivit legii“, a adăugat directorul unităţii medicale. În acest caz, dacă se va dovedi că vina pentru moartea fetiţei aparţine personalului medical, doctoriţa Ciupeanu va rămâne fără autorizaţie de liberă practică.

„Filantropia“, spital cu o istorie „neagră“

Spitalul craiovean „Filantropia“ a mai fost implicat în trecut în mai multe scandaluri legate de modul cum tratează nou-născuţii. Astfel, în luna decembrie 2006, Bianca Covei a născut în acest spital o fetiţă de 2,900 kg. Starea copilului, care părea sănătos, s-a înrăutăţit brusc la doar o zi de la naştere, doctorii anunţând că micuţa are slabe şanse de supravieţuire. Părinţii au fost convinşi că fetiţa era pe moarte din cauza personalului medical, pe care l-a acuzat că nu are grijă de copii, îi lasă nesupravegheaţi. Chiar dacă medicii craioveni îi dădeau puţine şanse copilului, părinţii acestuia au insistat să fie transferat la Bucureşti. Acolo, bebeluşul a fost stabilizat şi, după o perioadă de spitalizare, s-a însănătoşit complet. Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj a deschis, în urma articolelor apărute în GdS, o anchetă. Concluziile acesteia nu au confirmat neglijenţa personalului medical, ci au arătat că, în cazurile pe care le consideră grave, medicii pot recomanda transferul către o maternitate mai bine dotată, o maternitate de gradul trei. S-a mai propus înfiinţarea unui serviciu de urgenţă dotat cu ambulanţe echipate corespunzător pentru cazuri de nou-născuţi. „Serviciul de ambulanţă pentru nou-născuţi nu s-a înfiinţat încă, dar urmează să intre în practică, existând cadrul legislativ“, a declarat Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj.

Privitor la cazul fetiţei decedate duminică noapte, Dan Mogoş a precizat că aşteaptă rezultatele necropsiei. „Am cerut de la Consiliul Medicilor şi de la Consiliul de etică profesională un punct de vedere oficial despre modul în care a fost îngrijit copilul şi modul în care s-a comportat personalul medical, dar aşteptăm şi noi rezultatele examinării medico-legale“, a adăugat directorul ASP Dolj.

Cazuri asemănătoare

Alte două cazuri asemănătoare s-au petrecut la maternitatea craioveana în ultimele luni ale anului 2006. Un bebeluş născut prematur, cu o greutate de 1.400 de grame, a fost declarat neviabil de medicii maternităţii. La insistenţele părinţilor, bebeluşul a fost trimis la o maternitate din Bucureşti, unde a fost stabilizat. Alt bebeluş prematur, cântărind doar 900 de grame, a fost transferat la Bucureşti după insistenţele familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

64 COMENTARII