17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArbitrul pensiilor private a reglementat transferul între fonduri

Arbitrul pensiilor private a reglementat transferul între fonduri

Arbitrul pensiilor private a aprobat marţi norma care reglementează transferul participanţilor între fonduri, pentru aplicarea legii privind fondurile de pensii obligatorii (pilonul II).

Potrivit actului normativ, aderentul care doreşte să se transfere la alt fond de pensii obligatorii trebuie să semneze cu acesta un nou act de aderare. Apoi trebuie să trimită administratorului fondului de pensii de la care doreşte să plece o cerere de transfer însoţită de copia noului act de aderare şi de copia actului de identitate.

Administratorul fondului de la care se solicită transferul virează disponibilităţile băneşti doar pentru participanţii ale căror noi acte de aderare au fost validate de Casa Naţională de Pensii. Din valoarea contribuţiilor transferate se scad comisioanele şi penalităţile de transfer, iar comisioanele bancare vor fi suportate de administrator.

În cazul în care transferul la alt administrator se realizează mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, participantul va plăti o penalitate de transfer, al cărei cuantum este prevăzut în prospectul schemei fondului de pensii de la care se solicită transferul şi nu poate fi mai mare 5% din activul personal net al participantului. Ea se reţine de administratorul fondului de la care s-a solicitat transferul.

Nu vor plăti penalităţi participanţii care au solicitat transferul în urma modificării prospectului schemei de pensii sau dacă solicitarea este făcută în termen de patru luni de la autorizarea modificării prospectului. Nu vor plăti penalităţi de transfer nici aderenţii care au fost angajaţi în misiuni peste hotare ordonate de statul român şi care au fost repartizaţi aleatoriu din cauza imposibilităţii de a adera la un fond de pensii pe pilonul II în termenul prevăzut de lege. Dovada o reprezintă adeverinţa eliberată în acest scop de către angajator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS