13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de milioane de euro pentru Ford

50 de milioane de euro pentru Ford

Directorul termocentralei susţine că dublarea energiei livrate la uzina Ford ar presupune investiţii ce nu vor depăşi 50 de milioane de euro. Cheltuielile vor fi amortizate relativ repede.

 

Complexul Energetic (CE) Craiova ar avea nevoie de investiţii în valoare de cel mult 50 de milioane de euro pentru a suporta dublarea cantităţii de energie termică pentru americanii de la Ford, după ce aceştia vor prelua efectiv uzina Daewoo, a precizat directorul general al unităţii, Ion Dinulescu. „Avem nevoie de unele investiţii pentru redimensionarea reţelelor. Este vorba de cel mult 50 de milioane de euro, însă suma se poate amortiza relativ repede“, a precizat Dinulescu.

La rândul său, Ion Ion, directorul general al Daewoo Automobile Romania (DWAR), a precizat: „Nevoile de energie termică vor fi mult mai mari decât acum. Avem nevoie de apă caldă, la o temperatură de 140 de grade Celsius, pentru procesele tehnologice care au loc în fabrică. În cel mai bun an al nostru am produs 25.000 de automobile. Ford va produce 300.000, plus 300.000 de motoare, deci şi consumurile vor fi mai mari“. Necesităţile Ford pun CE Craiova la muncă, însă şi încasările vor fi pe măsură. Nevoia de investiţii vine pe fondul obligaţiilor asumate de CE la Bruxelles. În următorii ani, complexul trebuie să facă investiţii de mediu în valoare de 243 de milioane de euro pentru ameliorarea condiţiilor de mediu, la care se adaugă 450 de milioane de euro pentru reabilitări şi modernizări. Pe lângă recuperarea celor 1.200 de miliarde de lei (38 de milioane de euro) de la craioveni, se adaugă creditele bancare şi finanţarea de pe piaţa bursieră. Ieri, CE Craiova a avut în licitaţie contractarea unui credit de 35 de milioane de euro, iar de pe bursă se ţintesc alte 55 de milioane de euro. De asemenea, se află în faza studiului de fezabilitate un proiect de atragere de fonduri structurale UE, ce vizează operaţiunea de desulfurare. 25 de milioane de euro, adică jumătate din valoarea proiectului, ar fi fonduri nerambursabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII