5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstituţie cu autograf de la Băsescu

Constituţie cu autograf de la Băsescu

Preşedintele României le-a dăruit ieri celor mai noi magistraţi câte un exemplar din Constituţia României, pe care şi-a pus mai întâi semnătura.

 

Şeful statului i-a primit ieri la Palatul Cotroceni pe absolvenţii celei mai recente promoţii a Institutului Naţional al Magistraturii, cărora le-a dăruit câte o Constituţie, atenţionându-i că multe dintre legile elaborate de parlament nu sunt conforme cu legea fundamentală.

„Nu am căderea să dau sfaturi magistraţilor, fie ei şi foarte tineri, dar vreau să vă spun că în mandatul meu am mizat totul pe o singură carte: Constituţia României. E lucrul pe care vi-l recomand şi dumneavoastră, chiar dacă nu aveţi dreptul să judecaţi după Constituţie, ci după legi. Constituţia o judecă doar o singură instanţă, Curtea Constituţională. Dar vreau să vă avertizez, ca om cu experienţă, asupra faptului că sunt foarte multe legi care nu respectă Constituţia României. De multe ori, parlamentul a strâmbat Constituţia pentru a corespunde intereselor politicienilor“, a transmis şeful statului noii promoţii de judecători şi procurori.

„De aceea mi-am permis ca acestei promoţii să îi dăruiesc o Constituţie. Nu am vrut să fie un act formal. Pe ea am semnat, nu că aş fi autorul, doar să ştiţi că e Constituţia pe care v-a dat-o preşedintele, am pus data şi am scris Cotroceni“, le-a explicat el.

Magistraţii au întârziat la Cotroceni

Reuniunea a început pe un ton degajat, preşedintele spunându-le tinerilor magistraţi că primul semn de independenţă este faptul că au întârziat la manifestare. „Sunteţi cei chemaţi să aplicaţi legea egal pentru politician şi pentru omul de la ţară, care este condamnat foarte repede, sunteţi cei chemaţi să ne arătaţi tuturor, de la preşedinte până la cel mai neimportant om, că nimeni nu este mai presus de lege“, a spus şeful statului.

Subliniind că nici un judecător sau procuror din România nu poate spune că a fost influenţat vreodată de şeful statului, preşedintele Traian Băsescu a declarat magistraţilor cu aceeaşi ironie că nu vrea să se întâlnească decât într-o singură situaţie – de Ziua Justiţiei. „Singurele momente în care aş vrea să ne mai întâlnim sunt acelea în care sărbătorim Ziua Justiţiei. Vă garantez că preşedintele României nu va interveni niciodată în acţiunea unui judecător sau procuror. Vă doresc mult succes şi să vă apăraţi independenţa şi libertatea!“, a încheiat Băsescu, invitându-i la o cupă de şampanie pe cei aproximativ o sută de magistraţi prezenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS