7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea putrezită în Germania, folosită la cârnaţii româneşti

Carnea putrezită în Germania, folosită la cârnaţii româneşti

Josef Hartke, patronul abatorului din Lohne, a distribuit „compoziţia“ şi în Rusia. Cei cinci angajaţi români ai acestuia au sesizat procuratura şi poliţia. Amestecul de carne stricată cu alta bună poate fi prelucrat cel mult în mâncarea pentru pisici.

 

Măsurile luate de autorităţi pentru siguranţa alimentelor importate, uneori din ţări membre ale Uniunii Europene, nu sunt suficiente, odată ce procurorii nemţi anchetează exportul din Germania către România al unei importante cantităţi de carne stricată. Patronul unui abator din oraşul german Lohne, Josef Hartke, care avea în subordinea sa cinci muncitori români, este suspectat că a exportat în România şi Rusia carne de porc stricată, amestecată cu carne nealterată. Compoziţia era destinată fabricilor de cârnaţi din România şi Rusia, dar şi din Germania. Pentru a evita controalele sanitar-veterinare, carnea era transportată congelată, în weekend.

Potrivit postului de televiziune german ARD, procurorii germani au deschis luni ancheta, bazându-se pe acuzaţiile aduse de angajaţii români, potrivit cărora la o fabrică de procesare a cărnii din regiunea Oldenburg tone de capete de porc care emană un miros puternic de carne stricată sunt folosite în mod obişnuit în amestecul de carne preparat pentru cârnaţi. „Era o substanţă albă, vâscoasă, care mirosea îngrozitor“, a spus unul dintre măcelari, citat de NewsIn pe baza informaţiilor furnizate de televiziunea germană. „Nici nu mai puteam sta prin preajmă şi munci. A trebuit să vomit“, a adăugat el.

S-au prelucrat 160 de tone de carne stricată

Purtătoarea de cuvânt a Parchetului din Oldenburg a declarat că anchetatorii consideră credibile aceste acuzaţii, cu atât mai mult cu cât patronul abatorului german a mai fost condamnat pentru comerţ cu reziduuri animale.

Acuzaţiile „au fost suficiente pentru a ne determina să facem o inspecţie la abator şi să continuăm ancheta“, a spus purtătoarea de cuvânt, precizând că sunt vizaţi trei membri ai conducerii fabricii BFZ Brägeler Fleischzerlegung. În timpul inspecţiei nu a fost descoperită carne stricată, dar au fost prelevate eşantioane care în prezent sunt supuse unor teste, a adăugat ea.

Procuratura şi poliţia din Oldenburg au făcut duminică o percheziţie la sediul fabricii BFZ, în urma sesizărilor primite din partea angajaţilor români ai abatorului (în afara celor cinci plângeri formulate de români, procurorii deţin şi o înregistrare video realizată cu o cameră personală). Conform plângerilor, fabricantul i-a obligat din martie 2007 şi până la începutul lunii ianuarie să desfacă săptămânal în jur de patru tone de carne de pe capete de porc stricate, putrezite, care prezentau scurgeri purulente.

Expirată de patru ani

Scandalurile având în centru acuzaţii privind folosirea de carne alterată au un istoric de câţiva ani în Germania, aminteşte Focus. În vara anului 2007 s-a constatat că o firmă din oraşul bavarez Wertingen a expediat până la 180 de tone de deşeuri de abator mai multor firme de alimente din Berlin. În 2006, un producător din München a fost percheziţionat, fiindu-i confiscate mai multe tone de carne alterată, printre care şi carne de kebab. Termenul de expirare fusese depăşit chiar şi cu patru ani. În urma scandalului, inculpatul, în vârstă de 74 de ani, s-a sinucis.

Guvernul federal a decis între timp să ridice amenda pentru comercializarea cărnii alterate de la 20.000 la 50.000 de euro. Producătorul trebuie, de asemenea, să anunţe clienţii cărora le-a livrat carne stricată sau care poate pune în pericol sănătatea publică. Ministrul agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Horst Seehofer, doreşte chiar marcarea cu o culoare specială a deşeurilor de abator, pentru ca acestea să poată fi recunoscute uşor, precizează Focus.

Condamnat la trei ani de închisoare

Josef Hartke a mai fost condamnat pentru comercializare de reziduuri animale, improprii consumului uman. În 2004 şi 2005 Josef Hartke a cumpărat şi comercializat 130 de tone de carne catalogată drept „reziduuri animale“. Carnea provenea din zona gâtului, acolo unde se înjunghie animalul, iar conform normelor sanitare germane, această carne nu este destinată consumului uman, pentru că este adesea infectată cu bacterii. Ea poate fi prelucrată cel mult în mâncarea pentru pisici.

Furnizorul lui Hartke, Uwe D., a fost condamnat în decembrie 2007 la trei ani de închisoare pentru înşelăciune.

Josef Hartke a primit în 2006 o sancţiune juridică. Firma BFZ din Lohne, aflată în centrul noului scandal, este urmaşa firmei Hartke. BFZ activează în aceeaşi incintă, iar directorul economic este fiul patronului, Ludger Hartke.

Autoritatea Veterinară nu a fost notificată

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a fost notificată, până în prezent, că pe teritoriul ţării ar fi ajuns carne alterată din Germania, a declarat ieri, pentru NewsIn, vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak. „Toate produsele de origine animală, precum şi preparatele din carne, nu pot ajunge pe teritoriul unei ţări decât însoţite de un certificat sanitar-veterinar, emis în ţara de provenienţă. La destinaţie, medicii veterinari verifică documentele respective, dar efectuează şi analize asupra produselor respective“, a mai spus el, precizând că Direcţiile Sanitar-Veterinare Judeţene deţin date despre schimburile intracomunitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII