21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul TUFON, o poveste cu spioni sovietici

Scandalul TUFON, o poveste cu spioni sovietici

Activele fostei turnătorii craiovene TUFON SA sunt disputate de două grupuri de interese economice. Unul este controlat de afaceristul Constantin Dîlgoci, care ar rămâne cu cel puţin 5,5 milioane de euro în buzunar după plata datoriilor către creditori. Celălalt grup ajunge la personaje controversate, legate de serviciile de informaţii sovietice, israeliene şi româneşti, potrivit presei. Miza afacerii: 15-20 de milioane de euro.

 

Bătaia pe activele societăţii TUFON SA este departe de a se fi terminat. Noi informaţii vin să completeze tabloul cercurilor de interese care gravitează în jurul societăţii falimentare, în trecut, cea mai mare turnătorie din Oltenia. Societatea a intrat în faliment în mai 2005, pentru datorii totale către creditori în valoare de 352 de miliarde de lei vechi (9,53 milioane de euro la cotaţiile actuale). Cele mai mari creanţe le are de recuperat fiscul – 207 miliarde de lei vechi – în contul datoriilor pe care societatea le-a acumulat către bugetul de stat. Alţi creditori importanţi sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Bucureşti – 32 de miliarde de lei vechi, Oltchim Râmnicu Vâlcea – 34 de miliarde de lei vechi şi Primăria Craiova – zece miliarde de lei vechi. În 2006, întreg patrimoniul a fost vândut.

Administratorul vrea 15 milioane de euro pe TUFON

Pe 28 iulie 2006, lichidatorul AMT Insolvenţă Servicii SPRL a încheiat un proces-verbal prin care pavilionul administrativ, laboratorul şi cei 90.000 de metri pătraţi de teren ai turnătoriei au fost vânduţi către societatea bucureşteană ECS – Engineering Consulting SRL Bucureşti, contra sumei de 146 de miliarde de lei vechi (3,95 milioane de euro la cursul actual, aproape cinci milioane de euro la vremea aceea). Suma a rezultat în urma unei supralicitări, deoarece în prima fază societatea oferise doar 100 de miliarde de lei vechi. Vânzarea activelor TUFON SA a declanşat un adevărat război în justiţie. Acţionarul majoritar al TUFON SA, societatea Vest Invest Group SRL, controlată de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dîlgoci, a contestat procesul-verbal de supralicitare încheiat de firma ECS. Administratorul special numit de acţionari la TUFON SA, Romulus Jean Pârvu, acuză că înstrăinarea activelor către ECS Bucureşti s-ar fi făcut nu întocmai corect. Acesta a cerut instanţei anularea vânzării patrimoniului, înlocuirea lichidatorului judiciar şi desemnarea unui reprezentant al Ministerului Finanţelor, deoarece are îndoieli în privinţa reprezentantului fiscului doljean. Pe lângă alte aspecte semnalate, Jean Pârvu susţine că ECS nu a plătit garanţia de 10% înainte de participarea la negociere. „Garanţia de participare trebuia plătită înainte şi nu după. Or, aşa cum reiese din procesul-verbal de supralicitare încheiat cu firma ECS pe 28 iulie 2006, comisia de negociere a declarat această firmă câştigătoare sub condiţia confirmării prin extrasul de cont că garanţia de 14,6 miliarde de lei vechi a fost virată în contul lichidării SC TUFON SA Craiova“, a declarat administratorul special Jean Pârvu. Mai mult, el a contestat şi plata diferenţei de bani, până la 146 de miliarde de lei vechi. Deşi ECS a obţinut de la creditori amânarea plăţii diferenţei de preţ până la soluţionarea contestaţiei Vest Invest Group SRL, administratorul special consideră că aceasta a fost tardivă (30 octombrie, la două zile de la termenul-limită stabilit de lichidator în procesul-verbal de supralicitare), cu atât mai mult cu cât caietul de sarcini prevedea altceva. „Adjudecatarul ECS nu a plătit diferenţa sumei menţionate, în condiţiile în care prevederile exprese din caietul de sarcini şi anunţ au fost că plata se va face în termen de trei zile de la adjudecare“, se scrie în întâmpinarea făcută de administratorul special. Bunurile din patrimoniu ar fi fost şi ele subevaluate, prejudiciul fiind estimat de Jean Pârvu la 15 milioane de euro.

Un mall eşuat

În fine, trebuie spus că, după mai multe bătălii în justiţie, atât judecarea dosarului de faliment la SC TUFON SA, cât şi contestaţiile la vânzarea activelor turnătoriei au fost strămutate la Tribunalul Timiş, respectiv Curtea de Apel Timişoara. Pe 10 decembrie, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul formulat de Jean Pârvu şi a constatat nulitatea procesului-verbal de supralicitare prin care ECS devenea proprietara bunurilor TUFON SA. Decizia este irevocabilă. Interesant este ce se va întâmpla mai departe. Creditorii au decis reevaluarea activelor. Reprezentanţii ECS spun că patronii firmei vor merge mai departe. „În hotărâre se spune că se amână procesul-verbal de supralicitare. În consecinţă, se porneşte de la oferta iniţială, iar ECS oricum a avut oferta cea mai bună. În acest timp, garanţia de 14,6 miliarde depusă de firmă a fost blocată în cont. Investitorii sunt foarte serioşi, pe locaţia TUFON voiau să dezvolte un mall în care să investească pe puţin 20-30 de milioane de euro. De aceea au aşteptat un răspuns şi au cerut amânarea plăţii, ca să nu investească nişte bani aiurea“, a spus avocata Carmen Popa, care reprezintă cumpărătorii de la ECS. Mai mult, aceasta afirmă că societatea ECS nu a fost niciodată parte în proces şi că astfel i s-a luat posibilitatea de a se apăra. „Firma cumpărătoare nu a fost niciodată parte în proces, s-au judecat cu lichidatorul. În plus, s-a încălcat principiul dublului grad de jurisdicţie, care spune că orice proces se poate judeca de două ori“, a adăugat aceasta. Carmen Popa spune că a făcut deja o contestaţie la punerea în aplicare a acestei sentinţe.

Un păienjeniş de firme

Să vedem acum cine se bate pentru activele TUFON SA.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), firma bucureşteană ECS – Egineering Consulting Services SRL are ca acţionari pe Jean Claude Ondoa (50%), Auban Ondoa Isabelle Jeanne (10%) şi cetăţeanul român Stelian Nistor (40%). Despre cei doi francezi nu se ştie mai nimic. Grupul de interese în care este angrenat acţionarul minoritar Stelian Nistor ne face să ne gândim dacă nu cumva cei doi francezi majoritari sunt, de fapt, un paravan. De profesie actor, fost director al Teatrului „Nottara“ din Bucureşti, Stelian Nistor pare să fie în prezent un om de afaceri prosper. El este asociat majoritar (65%) la firma Niso TransEurope SRL Bucureşti, alături de Lucian Sova (35%), fost director în Ministerul Transporturilor. Societatea deţinută majoritar de acesta are deţineri importante (49%) în altă firmă, Regional Romlines SA Bucureşti, la care acţionari mai sunt AC Management SRL Timişoara (deţinută 100% de Forces Motrices France SAS) – cu 17%, Lucian Sova (1%), Boris Golovin (1%), şi Romcar Russian Buses SA Bucureşti (deţinută în proporţie de 98,5% tot de Boris Golovin).

Poveste cu oligarhi ruşi

Trebuie spus că partenerul cel mai important al lui Stelian Nistor la Regional Romlines, Boris Golovin (care deţine concertat 33%) este un personaj controversat. Presa a dezvăluit că Golovin este reprezentantul în România al oligarhilor ruşi Igor Ziuzin şi Oleg Deripaska. Primul controlează grupul OAO Mechel, din care fac parte COS Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpia Turzii SA, privatizate cu scandal în timpul guvernării PSD. Al doilea oligarh, Oleg Deripaska, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi este considerat cel mai bogat om din Rusia – cu o avere estimată la 21,2 miliarde de dolari. La un moment dat, firma JC Russian Machines controlată de Deripaska a fost interesată de preluarea Daewoo Craiova. Tot Boris Golovin mai reprezintă TVEL Corporation, corporaţie rusă de stat care operează în domeniul nuclear. În timpul URSS, Boris Golovin a fost ofiţer al trupelor speciale din cadrul GRU – fostul serviciu de spionaj al armatei sovietice. Ştie destul de bine româneşte, fiind născut la Soroca, în actuala Republică Moldova. Despre Golovin se mai spune că este prieten şi partener de afaceri cu controversatul mogul al energiei Nicolae Bogdan Buzăianu, dar şi cu o serie de alte personaje provenite din SRI sau din serviciile de informaţii israeliene.

Controversatul Dîlgoci

În 2002, TUFON SA a fost cumpărată de CD Pan SRL (ulterior Vest Invest Group), o firmă controlată de Constantin Dîlgoci, al cărui nume a fost implicat în mai multe scandaluri, din diverse litigii, cu firmele Azomureş, Sofert Bacău, Zimercam Trading, Romcereal, CET Govora, Suma Băileşti sau Piscicola Dunăreni. Tot Dîlgoci a fost legat şi de falimentarea Grimex SA Târgu Jiu. În 2006, a fost arestat în baza unei ordonanţe emise de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o returnare ilegală de TVA în valoare de 6,6 miliarde de lei. Procurorii au decis însă cercetarea afaceristului în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS