11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSacul fără fund al deprecierii leului

Sacul fără fund al deprecierii leului

BNR a afişat un curs lei/euro de 3,7202 cu 0,62% mai mult faţă de cursul de referinţă anunţat vineri, de 3,6972 lei/euro. Deprecierea cu peste trei bani a monedei naţionale a dus la apropierea de recordul înregistrat pe 7 februarie 2005, când BNR a afişat un curs de referinţă de 3,7283 lei/euro.

 

Deprecieri au înregistrat de altfel toate monedele ţărilor din regiune, iar bursele internaţionale au scăzut peste noapte cu până la 6%. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urmat tendinţele externe, toţi indicii acesteia înregistrând scăderi de peste 4%.

Încă de la primele tranzacţii leul s-a depreciat considerabil, sărind de la 3,6950 lei până la 3,749 în a doua parte a zilei.

Deprecierea s-a produs pe fondul turbulenţelor internaţionale

Dumitru Ionuţ, analistul Raiffeisen Bank, explică deprecierea de ieri ca rezultat al turbulenţelor internaţionale provocate de planurile preşedintelui SUA, George Bush, de relansare a economiei. Acestea au dus la sporirea neîncrederii investitorilor americani, speriaţi de perspectiva intrării într-o perioadă de recesiune a economiei americane.

Imediat s-au produs scăderi masive pe bursele din întreaga lume, cu patru până la 6%. Şi economia naţională a resimţit şocul, iminent de altfel, ţinând cont de faptul că aproximativ 25% din economia mondială reprezintă economia Statelor Unite.

Nici aprecierile din economia noastră nu au fost pozitive, din cauza valorii ridicate a deficitului bugetar pe anul trecut şi a previziunilor sumbre asupra valorii pentru anul acesta.

În ceea ce priveşte posibilitatea existenţei unor acţiuni speculative, analistul Raiffeisen Bank consideră că în perioadele turbulente se pot produce şi speculaţii ce forţează anumite evenimente. „Nu avem informaţii că ar fi mişcări speculative. Este greu de interpretat în condiţiile în care nu avem informaţiile necesare de la BNR“, a afirmat Ionuţ Dumitru.

În legătură cu posibilitatea ca un euro să ajungă patru lei, reprezentantul Raiffeisen Bank consideră că „aprecierea a devenit puţin exagerată şi probabilitatea de a ajunge patru lei este mică. Un curs de patru lei la euro ar arăta că situaţia este gravă“.

Totodată, dealerul-şef de la Emporiki Bank apreciază: „Toate celelalte monede din zonă sunt în cădere liberă, aşa că le-a urmat şi leul. E vorba de aversiunea faţă de risc a investitorilor, pe fondul problemei de pe piaţa de capital. Nu cred, totuşi, că e o mişcare cu bătaie lungă, aşa că mă aştept ca deprecierea leului să se tempereze în curând“, declara într-un interviu pentru NewsIn.

Leul pierde teren şi în faţa dolarului

Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a apreciat uşor de la 1,4605 la 1,4457 dolari/euro, iar ieri euro era cotat la 1,4480 dolari/euro. În ceea ce priveşte cursul leu/dolar, banca centrală a afişat 2,5694, în creştere pentru moneda americană faţă de cursul afişat vineri 2,5290 lei/dolar. BNR a afişat în prima parte a zilei de luni un nivel al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,27 pe an, faţă de 7,36% pe an, cât era la sfârşitul săptămânii anterioare, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a scăzut uşor la 7,94% pe an, de la 7,99% pe an, cât era vineri.

Imun la mutările BNR

Ieri, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) şi Banca Naţională a României (BNR) au atras, împreună 3,445 miliarde lei (926 milioane euro) de pe piaţa interbancară. Ministerul de Finanţe a scos 1,285 miliarde lei (345,4 milioane euro) în depozite cu scadenţa pe 25 ianuarie, când conturile ministerului urmează să se umple cu banii de la contribuabili. Dobânda maximă la care finanţele au atras moneda naţională a fost de 8% pe an, similară cu dobânda folosită de banca centrală pe piaţa interbancară. BNR a atras, la rândul său, 2,16 miliarde lei (580,6 milioane euro) de la cele 13 bănci participante la licitaţia pentru depozite la două săptămâni, iar dobânda a fost de 8% pe an. Banca centrală a atras lei din piaţa monetară în fiecare zi a săptămânii trecute, cu scopul de a regla lichiditatea interbancară, mişcare ce conduce de obicei la o uşoară apreciere a leului pe piaţa valutară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS