22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpresari şi preşedinţi de cluburi, urmăriţi penal

Impresari şi preşedinţi de cluburi, urmăriţi penal

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început, în urmă cu câteva zile, urmărirea penală împotriva unor importanţi oameni din fotbalul românesc pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

Nume sonore deschid lista persoanelor care vor răspunde în faţa procurorilor. Fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Popescu, impresari, alături de Gheorghe Copos, preşedintele şi patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Cristian Borcea, preşedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, Mircea Stoenescu, fost preşedinte al clubului de fotbal Dinamo, Gheorghe Neţoiu, acţionar la clubul de fotbal Dinamo, şi Jean Pădureanu, preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa au realizat, în perioada 1999-2005, tranzacţii ilegale şi au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. În aceste activităţi a mai fost implicat şi avocatul Sică Puşcoci, cel care perfecta actele. Conform unui comunicat al DNA, din probele administrate până în prezent, respectiv răspunsurile primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum şi analizele efectuate de Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Garda Financiară a rezultat că există premisele începerii urmăririi penale.

Prejudicii de 12,3 milioane de euro

Procurorii au stabilit că sumele cele mai mari au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a 12 fotbalişti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sănmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

În urma acestor transferuri a fost cauzat, în dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste zece milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre sumele real încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor.

De asemenea, prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro.

Totodată, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de către Federaţia Română de Fotbal procentajul aferent fiecărui transfer, în conformitate cu reglementările interne, prejudiciul în dauna Federaţiei totalizând aproximativ 600.000 de euro.

În perioada 14 – 17 ianuarie, învinuiţii au fost înştiinţaţi de procurorii DNA care sunt infracţiunile pentru care sunt puşi sub urmărire penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS