16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia contestă reducerea plafonului de emisii poluante

România contestă reducerea plafonului de emisii poluante

Guvernul a decis să dea în judecată Comisia Europeană. CE şi-a depăşit atribuţiile când a stabilit cote de emisie de gaze.

 

România a contestat la finele anului trecut, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două decizii ale Comisiei Europene cu privire la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au făcut şi alte state membre UE, printre care Bulgaria, informează NewsIn. Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat că executivul a hotărât în şedinţa din 19 decembrie să acţioneze Comisia Europeană în instanţă, iar în baza acestui mandat România a introdus, pe 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două acţiuni pentru anularea deciziilor Comisiei din 26 octombrie 2007.

Potrivit lui Ciocănea, instanţa va emite o decizie în două-trei luni, însă, dacă aceasta este în defavoarea României, decizia Comisiei Europene, care este executorie, va rămâne în vigoare, deoarece nu există căi de atac.

Prin prima decizie a Comisiei contestată de ţara noastră a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru România pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru România în perioada 2008-2012.

În documentul trimis instanţei se argumentează că organismul european şi-a depăşit atribuţiile stabilind cote de emisie de gaze, în condiţiile în care Comisia poate doar să respingă sau să aprobe planul naţional de alocare a emisiilor.

Comisia a utilizat un mod de calcul „netransparent“

Ţara noastră contestă modul de calcul utilizat de Comisia Europeană. Şeful DAE spune că România a aplicat un mod de calcul cunoscut şi agreat de CE, iar Comisia a utilizat un mod de calcul „netransparent“, modificat în 2007, care a fost aplicat doar în cazul României şi Bulgariei.

Potrivit unui comunicat, Departamentul pentru Afaceri Europene a analizat împreună cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile implicaţiile pe care le au asupra României cele două decizii ale Comisiei, ţinând seama şi de informaţiile primite din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor şi a Comisiei Naţionale de Prognoză. Deciziile Comisiei Europene în privinţa reducerii emisiilor poluante au fost contestate în instanţă şi de Bulgaria, Ungaria şi Cehia.

Taxă suplimentară pentru bunurile importate

Uniunea Europeană analizează posibilitatea unei taxe vamale suplimentare în cazul importurilor din ţări care nu sunt în conformitate cu normele europene privind emisiile de gaze poluante, în cadrul propunerilor privind combaterea schimbărilor climatice, care vor fi prezentate în această lună.

Noua taxă ar asigura condiţii uniforme de operare pentru companiile care importă bunuri din străinătate şi producătorii din UE, care se confruntă cu penalizări severe în cazul depăşirii nivelului admis al emisiilor de gaze poluante, au declarat susţinătorii propunerii. Noile reglementări ar putea fi incluse într-un set de propuneri implementat după anul 2012, vizând aspecte precum modificarea limitelor naţionale de emisii de gaze cu efect de seră şi subvenţionarea producţiei de energie nepoluantă.

China, India sau Statele Unite nu au convenit încă asupra unui program obligatoriu de reducere a emisiilor de gaze poluante.

Planul introducerii unei taxe vamale pentru bunurile importate din ţările cu un cadru mai relaxat de control al emisiilor de gaze cu efect de seră a fost prezentat pentru prima dată de fostul preşedinte francez Jacques Chirac.

Propunerea s-a lovit însă de opoziţia comisarului european pentru comerţ, Peter Mandelson, care a argumentat că o astfel de măsură ar fi dificil de implementat şi ar putea conduce la apariţia unor dispute comerciale.

Obligate să cumpere drepturi europene de emisie

Potrivit unui proiect de document, citat de Reuters, companiile care importă bunuri pe teritoriul celor 27 de state comunitare din ţări care nu implementează standarde similare privind emisiile de gaze poluante vor fi obligate să cumpere drepturi europene de emisie. Un oficial al Comisiei Europene a confirmat informaţia potrivit căreia problema taxei vamale pe carbon este în dezbatere, în pofida existenţei unor opozanţi.

Propunerea, care necesită susţinerea statelor comunitare, prevede taxarea importurilor în funcţie de preţul perceput pentru drepturile de emisie de carbon în Europa şi de cantitatea de gaze poluante produse la fabricarea bunurilor respective, în afara UE.

UE vrea să diminueze cu 20% emisiile de gaze poluante până în anul 2020, raportat la nivelurile înregistrate în anii ’90.

Franţa, dar şi alte state europene cu activitate industrială intensă, mai ales în sectoarele care implică un consum mare de energie, vor să evite scăderea competitivităţii faţă de producătorii din China şi alte state emergente, dar şi faţă de concurenţii din SUA.

Companiile europene se vor confrunta cu penalizări mai mari pentru depăşirea limitei de emisii de gaze poluante începând cu anul 2013, în baza Programului UE de Tranzacţii cu Emisii de Carbon. Participanţii trebuie să cumpere deja drepturi de emisii de gaze poluante, peste numărul actual de permise gratuite, care va fi redus din anul 2013.

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII