29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSate uitate în zăpadă

Sate uitate în zăpadă

Ninsorile abundente au făcut ravagii în nenumărate zone rurale din ţară, lăsând multe localităţi izolate de restul aşezărilor şi lipsite de orice cale de acces. Aşa s-a întâmplat şi în comuna Brezniţa de Motru, judeţul Mehedinţi, unde, în ultimele patru zile, zăpada i-a adus pe locuitorii din toate cele patru sate în pragul disperării. „Toate drumurile sunt blocate din cauza zăpezii!“, a declarat ieri, prin telefon, Nicolae Marinescu, un localnic care, în lipsa unui ajutor din partea autorităţilor locale, a luat decizia să ceară sprijin presei: „Nimeni nu poate intra şi ieşi din nici unul din satele comunei – Deleni, Plai, Cosovăţ, Făuroaia. Mai mult, de trei zile, Cosovăţul nu mai are curent electric şi toată aparatura casnică a căzut. Sunt copii bolnavi, femei gravide, bătrâni care nu pot primi îngrijiri medicale, pentru că nici o ambulanţă nu poate ajunge aici şi nici oamenii nu se pot deplasa la un spital din apropiere… Iar dacă l-am sunat pe primar să ne plângem, nu ne-a băgat în seamă…“.

Contactat telefonic şi întrebat dacă plângerile sătenilor se confirmă şi dacă există vreo soluţie pentru rezolvarea problemelor, primarul comunei Brezniţa a negat totul cu străşnicie. „De ce se plâng, domn’e?! Că de Revelion toată lumea s-a distrat, a mâncat şi a băut pe săturate… Acum le-a venit cheful de reclamaţii? Drumurile sunt bune, domn’e, n-au probleme. Că a mai nins şi aici, ca peste tot, asta e… Cu ce să le curăţ eu? N-am sculele lu’ tata de la groapă, ci le primesc şi eu de la judeţ, când vor şefii să mi le dea. Acum chiar le aştept – mai sunt la vreo doi kilometri de noi…“, s-a opintit în telefon primarul Marin Ion.

Dacă vor reuşi „şefii“ de la judeţ să trimită utilaje pentru deszăpezirea drumurilor care leagă cele patru sate de comuna Brezniţa (dar şi de drumul european Craiova – Timişoara, principala arteră de circulaţie din zonă) până la apariţia materialului, vom vedea. Cert este că sunt acolo câţiva oameni care aşteaptă cu sufletul la gură o mână de ajutor: Aristiţa Lăpădat, cardiacă şi în vârstă, care nu-şi mai poate procura medicamentele; Florentina Smadu, devenită mamă doar de o săptămână şi care, în urma unor complicaţii apărute la revenirea acasă, necesită îngrijiri la spital; nenumăraţi copii, femei însărcinate şi bătrâni care prezintă viroze respiratorii şi alte afecţiuni şi care au nevoie de asistenţă medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU