13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizările şi justiţia sunt principalele probleme ale României în UE

Privatizările şi justiţia sunt principalele probleme ale României în UE

Privatizările neconforme cu legislaţia UE şi situaţia din domeniul justiţiei sunt principalele probleme cu care se confruntă România în 2008, având în vedere procedurile şi criticile lansate de Comisie în aceste direcţii, consideră comisarul român pentru multilingvism, Leonard Orban.

"În comparaţie cu alte noi state membre care au intrat în 2004 sau cu Bulgaria, numărul încălcărilor tratatului este mic, dar sunt unele încălcări care ar putea avea un efect puternic negativ pe diferite domenii", a declarat astăzi Leonard Orban, referindu-se la criticile aduse de Comisia Europeană României în domeniul privatizărilor şi a al justiţiei.

Sunt încălcări ale tratatului care pot fi evitate şi sper că se vor găsi soluţii pentru anul 2008, a spus Orban.

Comisarul a precizat că unele dintre procedurile iniţiate de Comisie "ar putea avea o influenţă destul de importantă", cum este cazul privatizării companiei Automobile Craiova, unde "există riscul ca investitorul să se retragă", dacă procedura nu va fi încheiată în mod pozitiv într-un timp foarte scurt. El a adăugat că, în acest caz, este clar că sunt probleme cu legea privatizării care are anumite prevederi ce ţin de confidenţialitatea negocierilor, iar în ceea ce priveşte procedurile de privatizare, Comisia Europeană explică foarte clar că privatizările care implică potenţiale ajutoare de stat trebuie să beneficieze de acordul UE înainte de a fi semnat contractul.

Un alt domeniu subliniat de comisarul român ca fiind o prioritate din punctul de vedere al afacerilor europene este mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei. "Este clar că România va trebui să facă progrese importante în acest domeniu, astfel încât evaluările care vor fi făcute atât la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie şi mai ales decizia pe care Comisia Europeană o va lua undeva la mijlocul anului 2008 să fie pozitive", pentru a se evita aplicarea clauzei de salvgardare, a mai declarat Orban. De aceea, el consideră că acesta este unul dintre domeniile în care trebuie să se concentreze atenţia autorităţilor de la Bucureşti.

Pe de altă parte, comisarul a spus că este optimist în privinţa evitării de către România a clauzei de salvgardare în domeniul justiţiei, "deşi sunt foarte multe lucruri care trebuie să fie rezolvate", referindu-se în acest sens şi la Agenţia de Integritate.

Întrebat dacă poate să ofere o predicţie privind modul cum va arăta raportul pe justiţie, Orban a preferat să nu comenteze, declarând: "Comisarul nu-şi permite să comenteze un raport. Este un fapt prematur, contraproductiv".

Leonard Orban a conchis că primul an al aderării a fost bun şi că România a avut parte de multe realizări importante, amintind de evitarea aplicării clauzei de salvgardare în domeniul agriculturii. El şi-a exprimat încrederea că în anii următori, Comisia va deschide mai puţine proceduri împotriva statului român. De asemenea, pe lângă priorităţile reprezentate de legea privătizării şi domeniul justiţiei, el a enumerat alte aspecte importante de care România trebuie să se ocupe – "începerea efectivă a cheltuielilii banilor comunitari", care vor începe să vină în cursul anului 2008, şi "ratificarea Tratatului european de către Parlamentul României".

Comisarul Leonard Orban a făcut aceste declaraţii cu prilejul preluării funcţiei de şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România de către Nicolae Idu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS