29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos pe şoselele Doljului

Haos pe şoselele Doljului

Drumuri judeţene îngropate în zăpadă, craioveni blocaţi în nămeţi de jumătate de metru pe aleile dintre blocuri şi localităţi rămase fără curent electric. Acesta este tabloul sinistru al ninsorii căzute în ultimele zile în judeţ. Coşmarul doljenilor nu se termină însă aici, meteorologii anunţând pentru următoarele zile temperaturi de -20 de grade Celsius.

Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe drumurile judeţene şi în Craiova, mii de locuitori ai Băniei fiind ieri în imposibilitatea de a ieşi cu maşinile în trafic din cauza nămeţilor de pe străzile laterale şi a zăpezii de pe trotuare. Cu toate că pe aleile dintre blocuri circulaţia a fost un calvar, autorităţile din Bănie au susţinut ieri că utilajele contractate de primărie au acţionat începând cu ora 4.00 dimineaţa şi pe străzile mai puţin circulate din cartiere, împrăştiind şi material antiderapant. „Avem de azi-dimineaţă 11 utilaje în plus şi mai aşteptăm 4.00 azi (ieri-n.r.). De la ora patru dimineaţa s-a intrat şi pe aleile dintre blocuri şi s-a intervenit şi cu antiderapant în continuare. Avem 78 de utilaje contractate iniţial“, a spus Adriana Motocu, şefa Direcţiei Servicii Publice din primărie.

 

Şapte drumuri judeţene blocate

 

Dacă pe străzile din Bănie s-a mai putut circula cât de cât, doljenii care şi-au petrecut minivacanţa de Anul Nou la ţară şi au vrut să se întoarcă ieri la serviciu au avut parte de o surpriză de proporţii. Şapte drumuri judeţene erau la amiază blocate, directorul societăţii de drumuri a consiliului judeţean, Gheorghe Mâciu, declarând că nu poate acţiona cu mai multe utilaje pentru că firmele care oferă asemenea servicii le-au dat întâietate reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri şi Primăriei Craiova. Conform declaraţiilor directorului, pe cele 42 de drumuri judeţene care însumează 1.100 de kilometri s-a acţionat cu 35 de utilaje, ceea ce înseamnă că şapte utilaje, cel puţin, au fost nevoite să deszăpezească două drumuri judeţene.

 

Şase utilaje răsturnate în şanţ

 

Altă problemă reclamată de Mâciu este aceea a utilajelor care sunt nevoite să facă slalom printre maşinile de pe şosea. „Sportul extrem“ a provocat până acum, potrivit spuselor şefului SC LDP, răsturnarea a şase utilaje aparţinând societăţii. „Nu mai avem de unde închiria utilaje pentru că toate au fost luate de cei de la Drumurile Naţionale sau din Craiova. Am mai închiriat câteva şi mai avem câteva promisiuni, dar, deocamdată, se acţionează cu 35 de utilaje, din care 11 sunt cu lamă. Avem probleme şi cu utilajele existente pentru că multe maşini sunt oprite aiurea şi utilajele trebuie să le ocolească şi am avut şase utilaje care au căzut în şanţ. A trebuit să le scoatem cu macaralele. Acolo unde drumurile sunt blocate, avem dopuri de un metru, un metru şi jumătate şi nu putem acţiona. Dacă băgăm o freză în aceste zone, nici măcar nu se mai vede de zăpadă. De aceea, pe aceste drumuri nu am intrat deloc“, a spus Gheorghe Mâciu.

 

Nu ştie dreapta ce face stânga

 

Chiar dacă vina pentru haosul de pe şoselele doljene e pusă de autorităţi pe seama logisticii, altă cauză a acestuia este şi proasta coordonare între autorităţi. Subprefectul Ionel Ciobotea a declarat miercuri, în cadrul şedinţei Comandamentului Judeţean de Iarnă, că o verificare făcută telefonic de către reprezentanţii prefecturii a scos la iveală faptul că opt din cele zece primării controlate nu aveau asigurat serviciul de permanenţă. „Din zece primării verificate, opt nu aveau serviciu de permanenţă şi i-am somat pe primari să ofere informaţii prefecturii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă“, a spus Ciobotea. Alt exemplu este brambureala din datele furnizate de autorităţi. Deşi, în cadrul şedinţei Comandamentului de Iarnă de ieri, directorul SC Lucrări Drumuri şi Poduri a venit cu informaţii conform cărora 11 drumuri judeţene erau blocate ieri, la ora 10.00, la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a ajuns o situaţie care dădea ca blocate 13 drumuri judeţene.

 

Deszăpezire contracronometru pe drumurile naţionale

 

Cu toate că doljenii nu au avut de ce să se plângă când a venit vorba de starea şoselelor naţionale, drumarii spun că situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarea perioadă dacă pe drumuri nu se va acţiona rapid cu utilajele de deszăpezire. „Pe drumurile naţionale nu sunt probleme. S-a acţionat cu 33 utilaje cu lamă şi răspânditor şi încercăm să aducem drumurile la negru până mâine, la 12.00, când prognozele arată că temperaturile vor scădea“, a spus Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova.

 

Gravidă adusă cu sania la ambulanţă

 

Ninsoarea abundentă căzută în ultimele zile a afectat şi ieri pacienţii care au nevoie de dializă. Potrivit lui Ionuţ Teodorescu, reprezentantul firmei PMI care a câştigat licitaţia pentru transportul persoanelor dializate, un pacient a fost transportat miercuri seară patru kilometri pe braţe până la maşină din cauză că autovehiculul nu a putut intra în zăpada de jumătate de metru de pe drumul Brabova-Vâlcom, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi la Sârsca. Nici ambulanţele nu au avut o misiune prea uşoară, potrivit conducerii Serviciului de Ambulanţă, o gravidă fiind transportată cu sania până la salvare din cauza zăpezii care nu permitea accesul autovehiculului. „Nu am avut probleme deosebite. S-a ajuns mai greu în zona Lipov şi s-a mărit timpul de răspuns, dar în prezent avem dispoziţie ca maşina să nu se mai întoarcă în staţie, ci să se comunice direct de pe maşină prin staţie. La Fratoştiţa am avut probleme cu o gravidă. A fost adusă cu sania 7-800 de metri, însoţită de o asistentă la ambulanţă“, a spus directorul Cristian Gângioveanu.

 

S-a redeschis Aeroportul din Craiova

 

Dacă miercuri dimineaţă conducerea Aeroportului din Craiova a decis închiderea acestuia pentru a putea deszăpezi incinta, directorul Mircea Dumitru a declarat că aeroportul a fost redeschis traficului pentru că ninsoarea a încetat, iar utilajele au putut interveni pe pistă. Cursele aeriene dinspre şi înspre Constanţa programate pentru miercuri, respectiv ieri au fost reprogramate pentru astăzi, respectiv mâine. „De ieri ( miercuri – n.r.) de la ora 16.00, am redeschis aeroportul. Acum a venit şi o freză pentru a îndepărta malurile. Traficul se desfăşoară în condiţii normale, iar cursele de ieri şi de azi au fost reprogramate pentru mâine, respectiv poimâine“, a spus directorul Mircea Dumitru.

 

Porturile Bechet şi Calafat, operaţionale

 

Şoferii care vor să treacă în Bulgaria prin punctele de frontieră Bechet sau Calafat nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa traficului cel puţin pe partea românească. Atât reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, cât şi primarii din Calafat şi Bechet au dat asigurări ieri că se poate circula bine atât pe DN Craiova-Calafat, cât şi pe DN Craiova-Bechet. Primarii Constantin Oclei din Bechet şi Petre Trăistaru din Calafat au declarat ieri că accesul în cele două porturi doljene de la Dunăre se face fără probleme.

 

S-a împotmolit în drumul către groapă

 

O situaţie mai deosebită a fost reclamată ieri de primarul din Botoşeşti Paia, Constantin Fugaru, care a luat legătura cu toate autoritările judeţene pentru a putea transporta un mort la groapă. Fugaru a ameninţat că, dacă nu îi va fi rezolvată problema, se va duce inclusiv la televiziune pentru ca drumul judeţean care face legătura cu Botoşeşti Paia să fie deblocat, iar mortul să fie înmormântat creştineşte, în cimitirul din comună. „Avem o problemă foarte gravă aici. Am discutat cu toată lumea să trimită neapărat un utilaj pe drumul 606 E dintre Pietroaia şi Botoşeşti Paia pentru că nu se poate circula. Avem un om mort care nu poate fi transportat la groapă şi o fetiţă, fetiţa mea, care a avut o cădere foarte mare de calciu şi trebuie dusă la spital. Sunt 3.000 de oameni pe o lungime de 23 de kilometri care nu pot ieşi de aici. Sunt oameni care trebuia să se întoarcă la serviciu şi pot fi daţi afară dacă nu se duc. La noi e zăpada de o jumătate de metru şi nici pentru fata mea nu am găsit nici o maşină să o ducă la spital. Nu vreau să se întâmple şi la noi ca în Mehedinţi, unde au murit doi oameni pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la ei. Dacă nu îmi deblochează drumul, mă duc la televiziune“, a spus Constantin Fugaru.

Vine îngheţul

Meteorologii anunţă că, în următoarele zile, temperaturile în Oltenia vor scădea drastic, fiind posibile fenomene de îngheţ. „În Oltenia, în prezent stratul de zăpadă este de 40-42 de centimetri. Ninsorile au slăbit în intensitate, iar aria precipitaţiilor s-a îndreptat spre est. În următoarea perioadă se aşteaptă temperaturi de -16, -13 grade Cesius, iar pentru dimineaţa de 5 ianuarie avem prognozată o temperatură de -20 de grade în zona Băileşti-Bechet, iar în Craiova -15, -16 grade Celsius. Pe 6 ianuarie sunt posibile precipitaţii slabe, care pot crea pojghiţă de gheaţă. Apoi vor creşte temperaturile, pe 10 ianuarie putându-se înregistra temperaturi de -2, până la +1 grad Celsius“, a spus Mihai Valeriu, meteorolog în cadrul Centrului Regional de Meteorologie.

Drumuri judeţene blocate

Conform informaţiilor furnizate de conducerea SC LDP, în după-amiaza zilei de ieri, şapte drumuri judeţene erau blocate pe anumite sectoare:

DJ 552A, km 26-40 între Mărăcine şi Cioroiaşi;

DJ 552B, km 9-33 între Gubancea şi Verbiţa;

DJ 561D, km 0-35 între Orodel, Vârtop şi Giubega;

DJ 561E, km 0-9 între Băileşti şi Seaca de Câmp;

DJ 606C, km 28-45 între Greceşti şi Argetoaia;

DJ 606E, km 0-20 între Pietroaia şi Botoşeşti Paia;

DJ 106, km 0-4 între Scaeşti şi Raznic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII