5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, jumătate de nămete

Craiova, jumătate de nămete

În vreme ce arterele importante ale Băniei au fost, cu chiu, cu vai, deszăpezite, la periferii şi printre blocuri domnesc troienele. Ca şi când n-ar fi de ajuns, câte un camion neechipat de iarnă blochează străzile necurăţate.

Craiova scoate timid nasul din omătul care a acoperit-o în ultimele trei zile. După un start îndoielnic în lupta cu zăpada, autorităţile vor să lase acum impresia că pot struni troienele care au invadat străzile. Însă craiovenii de la periferii, dar şi cei din buricul oraşului, nevoiţi să ajungă cu maşinile la drumul mare, sunt de altă părere. Ei susţin că primăria a acţionat preferenţial, ignorând cartierele mărginaşe şi aleile dintre blocuri. „Pe strada Primăverii nu a pătruns nici un utilaj de deszăpezire. Azi-dimineaţă (ieri – n.r.) am curăţat singur carosabilul ca să pot pleca de aici cu maşina, în speranţa că pot ajunge în strada Bariera Vâlcii, ca să mă îndrept spre oraş. Când colo, la câteva sute de metri, era un camion înţepenit în mijlocul drumului de care nu s-a putut trece. Am aflat chiar de la şofer că rămăsese acolo de miercuri seară“, a declarat craioveanul Eduard Mincu. El a spus că abia după ce a sunat la telefonul cetăţeanului o echipă strunită de oficiali din primărie a scos camionul din zăpadă şi a curăţat şoseaua. Autorităţile au confirmat că traficul pe strada Primăverii a fost blocat timp de cel puţin 14 ore, dar susţin că vina este a şoferului care nu şi-a „încălţat“ corespunzător camionul. „Este posibil ca unele străzi din cartiere să nu fi fost deszăpezite în timp util, dar, din datele mele, la această oră utilajele au trecut pe toate străzile. Pe strada Primăverii, într-adevăr, circulaţia nu se putea desfăşura din cauza unui autovehicul greu, care însă ar fi putut merge mai departe dacă era echipat cu lanţuri“, a declarat directorul Serviciului de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu.

Cazuri similare s-au înregistrat pe strada Corneliu Coposu, unde un tir s-a pus de-a curmezişul miercuri seară, şi pe strada Toamnei, unde o cisternă a derapat joi după-amiază, blocând traficul. „Astfel de evenimente sunt inevitabile, atâta vreme cât maşinile nu au cauciucuri de iarnă sau lanţuri, chiar dacă străzile sunt curăţate“, consideră directorul Ciobanu. Acesta a recunoscut însă că pe aleile dintre blocuri este jale. „Deszăpezirea aleilor necesită mult timp, fiindcă acestea sunt pline de autoturisme parcate pe ambele părţi. Este foarte dificil să lucrăm acolo, de aceea am evitat în primă fază intervenţia printre blocuri. De mâine (astăzi – n.r.) vom începe să intrăm şi pe alei“, a mai afirmat Sorin Ciobanu.

 

Autobuzele – încet, dar sigur

 

Numărul de mijloace de transport pornite pe traseu a fost suplimentat zilnic, pentru a se păstra frecvenţa curselor, a arătat directorul Regiei Autonome de Transport Craiova, Virgil Boboc. El spune că ieri, de pildă, au plecat 83 de maşini, faţă de 64 cât era prevăzut în grafic. Boboc a declarat că mai sunt îngreunate doar întoarcerile la capăt de traseu, din pricină că nu au fost încă deszăpezite porţiunile destinate manevrelor.

 

Amenzi pentru leneşi

 

Circulaţia pe străzile Craiovei constituie încă un pericol, mai ales pentru pietoni, nevoiţi să meargă pe carosabil, din cauză că trotuarele nu sunt încă deszăpezite. Reprezentanţii municipalităţii spun că au somat până acum 25 de persoane juridice să degajeze zăpada de pe trotuare, termenul expirând în această dimineaţă. „Au fost controlaţi 100 de agenţi economici şi instituţii publice de pe principalele străzi ale oraşului. Dintre aceştia, 25 au fost avertizaţi să cureţe trotuarele, conform hotărârii de consiliu care prevede acest lucru. Vineri vom începe să verificăm şi dacă persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari respectă obligaţia de a deszăpezi trotuarele din faţa curţilor şi a blocurilor“, a declarat Dan Dobrescu, şeful compartimentului Control gospodărire comunală. Craiovenii găsiţi cu trotuarul înzăpezit riscă amendă de la 5 la 15 milioane de lei vechi, iar persoanele juridice depistate în aceeaşi ipostază – de la 10 la 20 de milioane de lei vechi.

 

Şoferii, prudenţi

 

Numărul accidentelor de circulaţie înregistrate de poliţiştii craioveni ieri, până la ora 15.00, a fost 40. Toate – tamponări şi toate – fără victime. Poliţiştii de la Rutieră declarau că se aşteaptă la 50 de tamponări pe toată ziua, ceea ce ar fi însemnat jumătate din media zilnică. Ei cred că mulţi dintre craioveni au renunţat să mai iasă cu maşinile din pricina nămeţilor sau fiindcă au fost liberi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII