14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia în lume în 2007

România în lume în 2007

În 2007 Romania a reuşit sa atragă atenţia opiniei publice internaţionale prin cazul Mailat care a şocat o lume întreagă.

Iată şi alte momente de referinţă ale anului care se încheie astăzi:

Ambasadorii a şase state semnează un apel publicat de cotidianul La Repubblica, prin care cereau Italiei să nu-şi retragă trupele din Afganistan. Printre semnatari, şi reprezentantul României. Presa italiană a descris iniţiativa diplomaţilor drept „o gafă”.

Doi jandarmi români au fost răniţi cu pietre la Pristina, în timpul confruntărilor de la inceputul lunii februarie, în timp ce 2.000 de etnici albanezi manifestau pentru independenţa necondiţionată a provinciei Kosovo. Doi oameni au murit şi 72 au fost răniţi uşor în confruntările de stradă. Jandarmii români au fost acuzaţi pentru moartea celor doi manifestanţi, răniţi fatal de gloanţele de cauciuc care s-au dovedit ulterior… expirate.

Luna iunie începe cu eliberarea ultimilor doi membri ai grupului Ilaşcu din închisorile transnistrene. Pe 2 iunie, a fost pus în libertate Andrei Ivanţoc, iar două zile mai târziu a fost eliberat şi ultimul membru al grupului, Tudor Petrov Popa.

Patru copii romi de origine română sunt arşi de vii odată cu baraca în care locuiau, la periferia oraşului italian Livorno. Părinţii copiilor au fost iniţial arestaţi, însă incendiul a fost revendicat în scurt timp de gruparea autointitulată GAPE. Astfel începe una dintre cele mai puternice crize dintre România şi Italia, care va pune pe jar întreaga Uniune Europeană.

La sfârşitul lunii octombrie, un român a îngrozit întreaga Italie, după ce a jefuit şi a fost acuzat de uciderea cu brutalite a unei italience. Romulus Nicolae Mailat este arestat şi în timpul audierilor recunoaşte că a jefuit-o pe italiancă, dar neagă că ar fi ucis-o. Cazul Mailat a tensionat relaţiile româno-italiene. Executivul de la Roma adoptă într-o sedinţă de urgenţă un decret lege privind siguranţa publică care le acordă dreptul prefecţilor de a-i expulza pe imigranţii consideraţi periculoşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS