Acasă Actualitate Cum se sărbătoreşte Crăciunul în lume

Cum se sărbătoreşte Crăciunul în lume

Români, americani, germani, suedezi sau francezi, sărbătorim an de an, cu bucurie, Crăciunul. Fie el Moş Crăciun ori Santa Claus, bătrânul cu plete dalbe ce poartă desaga plină cu daruri aduce în fiecare an daruri celor mici. Sarbatoarea Craciunului este incarcata de traditii si simboluri pe intreg mapamondul.

Sarbatorile de iarna incep la italieni pe 13 decembrie, de ziua Sfintei Lucia, si dureaza pana pe 6 ianuarie, cand se celebrează Epifania. Iar Mos Craciun imparte cadouri impreuna cu Befana, o batrana vrajitoare foarte prietenoasa cu copiii, care soseste intotdeauna in zbor, calare pe o matura, se strecoara in hornurile caselor si lasa darurile langa bradul de Craciun.

De Craciun, danezii se aduna in jurul bradului si isi ofera unul altuia cadouri. Cel care da tonul acestui obicei este cel mai varstnic membru al familiei. Norvegienii, in schimb, ascund cadourile intr-un sac pe care il aseaza deasupra usii destinatarului. In momentul in care acesta deschide usa, darurile ii cad in cap spre deliciul asistentei.

Copiii din Lituania au cu adevarat cu Craciun fericit. Timp de 12 zile, incepand din Ajunul Craciunului, primesc in fiecare zi cadouri.

In Slovacia, in ajunul Craciunului, familia se aseaza in jurul mesei, iar capul familiei isi inmoaie degetul in miere si face o cruce pe fruntea fiecarui copil care a fost cuminte in anul care a trecut.

Dupa ce se infrupta din traditionala supa de fasole, bulgarii impart o paine in care gospodina, inainte de o a coace, a ascuns un banut. Cel care gaseste moneda se spune ca va avea noroc in anul urmator.

Craciunul este sarbatorit in ritmuri de raggae in Jamaica, unde oamenii mananca orez, pui, carne de bou si carne picanta de capra. Iar australienii intampina Craciunul imbracati in tricouri si pantaloni scurti. Chiar daca nu au zapada, locuitorilor Australiei nu le lipsesc brazii impodobiti, ghirlandele si beculetele.

Exit mobile version