14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia a căzut pradă ninsorii

Bănia a căzut pradă ninsorii

Şoferii care au ieşit duminică din case şi-au blestemat zilele. Cu mici excepţii, întregul oraş a căzut pradă ninsorii abundente. Lipsa de spontaneitate a autorităţilor şi-a spus cuvântul, maşinile patinând în voie.

Zăpada care a căzut abundent încă din noaptea de sâmbătă spre duminică a paralizat din nou circulaţia în Bănie. Autorităţile locale nu au mai reuşit să bifeze acţiuni în forţă şi eficiente, cum au făcut în anii trecuţi. Deşi susţin că au fost în teren încă de la primii fulgi de zăpadă, angajaţii primăriei au reuşit cu greu să facă faţă naturii dezlănţuite. Ieri-dimineaţă, abia puteai circula în Craiova acoperită de nămeţi.

În anumite zone, viteza maximă cu care puteai circula era de 20 km/oră. Un exemplu concludent este cel al drumului din Rovine spre centru, traversând Calea Bucureşti. În cazul în care un şofer mai îndrăzneţ mărea viteza de deplasare, în zona amintită, roţile alunecau imediat, devenind un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Aceeaşi situaţie o întâlneai, până în jurul orei 12.00, cam în toate cartierele. În Brazda lui Novac, deşi pe artera principală se puteau observa urme de material antiderapant, cu greu puteai înainta. În capătul celălalt al oraşului, în cartierul 1 Mai, străzile erau acoperite cu gheaţă, maşinile circulând bară la bară. Gheaţă întâlneau ieri şoferii şi pe strada Caracal, dar şi pe bulevardul Nicolae Titulescu. „Circulaţia este de coşmar. Îşi bat joc de noi!“, au spus conducătorii auto, ajunşi la capătul puterilor.

Şoferii, nervoşi la maximum

La intrările în oraş, situaţia nu era însă atât de dramatică şi nici pe rocadă, unde angajaţii primăriei reuşiseră să-şi facă treaba. În rest, dezastru. Până şi în centrul oraşului maşinile patinau în voie. Şoferii erau disperaţi, cu nervii întinşi la maximum şi gata în orice moment să arunce o înjurătură responsabililor cu deszăpezirea. „Nu trebuia să mai facă patinoar în centrul oraşului, că era de ajuns să iasă oamenii pe străzi. Ce naiba au păzit tot anul de nu şi-au făcut un plan pentru când ninge? Parcă îi văd acum pe responsabilii ăştia că stau în fotoliile lor pufoase şi îi doare undeva de noi, cei care plătim impozite şi taxe“, a spus Ilie Cristea, unul dintre şoferii întâlniţi în centrul Băniei.

Despre aleile din cartiere nici nu se putea spune că erau circulabile. În aceeaşi situaţie erau şi trotuarele. Craiovenii care optaseră să meargă pe jos trebuia să înfrunte nămeţii şi să meargă cu băgare de seamă, pentru că în orice moment puteau alunca.

Zeci de utilaje s-au luptat cu ninsoarea abundentă

Una dintre greşelile semnalizate de şoferii întâlniţi ieri în trafic se referea la lipsa de ingeniozitate a responsabililor cu deszăpezirea, care ar fi putut să pună material antiderapant măcar în zona trecerilor de pietoni. „Nu am avut nici timp, nici bani să-mi cumpăr cauciucuri de iarnă. Şi din cauza asta, dar şi din vina celor de la primărie, care s-au mişcat cam încet, abia pot să circul. Aşa se întâmplă când autorităţilor nu le pasă. Puteau măcar la trecerile de pietoni să se sesizeze şi ei şi să cureţe zăpada. Numai eu, până acum, am alunecat de vreo cinci ori când am ajuns la diverse treceri de pietoni. Eram să dau peste oamenii de pe stradă“, a povestit Mihai, un conducător auto.

Situaţia nu era însă la fel de dramatică din punctul de vedere al autorităţilor. Acestea recunoşteau că există unele probleme, însă nu chiar aşa de mari, încât craiovenii să nu poată merge cu maşina pe stradă. „Avem 26 de lame şi 11 maşini care împrăştie materialul antiderapant. Deocamdată, facem faţă. Nu neg că sunt probleme, însă se poate circula. Material antiderapant am început să aruncăm de sâmbătă noapte, când au dat primii fulgi de zăpadă. De dimineaţă intrăm cu lama. Temperatura este în continuare scăzută şi ninge abundent“, a declarat, în jurul orei 11.00, Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII