10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul parlamentarilor chiriaşi - rezolvare de ochii alegătorilor

Scandalul parlamentarilor chiriaşi – rezolvare de ochii alegătorilor

Parlamentarii au decis să-şi modifice statutul în privinţa banilor de chirie, dar şi-au lăsat o portiţă ca să încaseze în continuare aceste sume.

Conducerea Camerei Deputaţilor a cerut ieri Comisiilor Juridică, de Statut şi de Regulament să elaboreze până la începutul săptămânii viitoare un raport comun pe baza căruia să fie modificat statutul aleşilor, în scopul clarificării situaţiei chiriilor. „S-a cerut celor trei comisii ca până luni, pe baza deciziilor pe care Biroul Permanent le-a luat, să se redacteze un raport comun care să fie supus aprobării Biroului şi în următoarea săptămână acesta să modifice atât regulamentul, cât şi statutul deputaţilor şi senatorilor“, a spus secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Restricţii şi sancţiuni

Potrivit lui Zgonea, acel raport va propune modificarea legii „cu restricţii clare din punctul de vedere al acordării cazării la hotel a parlamentarilor şi al sumei destinate cazării pentru cei care din anumite motive personale refuză să stea la hotel“. De asemenea, raportul în discuţie va trebui să cuprindă şi ideea sancţionării parlamentarilor care au făcut „declaraţii neconforme cu privire la domiciliu“, sancţiunile urmând să fie stabilite pe baza unei analize care va fi făcută de Comisia Juridică, de cea pentru regulament şi Comisia de statut. În plus, în cazul parlamentarilor care se încadrează în această categorie, raportul va prevedea şi restituirea sumelor primite pentru chirie.

În raportul care va fi elaborat de cele trei comisii se va regăsi, potrivit lui Zgonea, şi ideea sancţionării parlamentarilor care au completat greşit sau nu şi-au actualizat formularul cu privire la cazare.

Portiţa pentru şmecheri

Discutarea şi reglementarea parlamentarilor chiriaşi pare să fie însă doar o manevră de ochii electoratului, pentru că deputaţii şi senatorii şi-au lăsat o portiţă la care să recurgă pentru a-şi încasa în continuare zeci de milioane de lei vechi pe lună, doar pentru chirie. Potrivit NewsIn, Zgonea a explicat că un parlamentar nu va mai avea dreptul să primească bani pentru chirie dacă îndeplineşte trei condiţii: „deţine o proprietate în Bucureşti, cu destinaţie de locuinţă, şi locuieşte în ea“. Altfel spus, dacă are zeci de locuinţe în proprietate, poate primi bani de chirie în cazul în care nu locuieşte în ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS