13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele, victorios în faţa executivului

Preşedintele, victorios în faţa executivului

Şeful statului a cerut demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, întrucât a insistat pentru promulgarea unei legi neconstituţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut aseară o declaraţie de presă, în care a arătat că a existat „o campanie de deturnare a participării românilor la referendumul din 29 noiembrie“. În plus, a subliniat că atitudinea lui Cristian Pârvulescu în ceea ce priveşte proiectul Pro Democraţia pentru legea votului uninominal l-a dezamăgit profund, pentru că „a minţit România“. Mai mult, şeful statului consideră că Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, ar trebui să demisioneze, după ce a cerut cu insistenţă ca legea votului uninominal să fie promulgată în varianta guvernului. Aceste declaraţii ale şefului statului vin după ce magistraţii Curţii Constituţionale au admis ieri sesizarea preşedintelui Băsescu privind neconstituţionalitatea unor articole din Legea votului uninominal adoptată de parlament prin procedura angajării răspunderii de către guvern.

Trei deficienţe

Preşedintele a reluat criticile dure la adresa legii votului uninominal pe care guvernul şi-a asumat răspunderea. „Legea avea trei deficienţe: nu avea desemnate colegiile locale, iar celelalte două erau articole neconstituţionale ale legii. O listă care se pune pe pereţi şi de pe care domnii Pârvulescu şi Tăriceanu alegeau parlamentarii nu prin vot direct, aşa cum este prevăzut de Constituţie“, a explicat preşedintele. „Marea surpriză pentru mine este domnul Pârvulescu, pentru că sunt obişnuit cu atitudinea lui Tăriceanu spre minciună. Nu pot cred că Pârvulescu nu a ştiut ce face cu mecanismele de neconstiţionalitate. A fost o minciună a guvernului şi a domnului Pârvulescu. Pe domnul Pârvulescu am să îl mai cred când soţia sa nu mai este salariată a guvernului“, a mai spus preşedintele.

Şeful statului l-a criticat şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, care i-a scris nu mai puţin de 22 de scrisori, cerându-i preşedintelui să promulge o lege neconstituţională – a uninominalului asumat de guvern. „Bogdan Olteanu este un exponent jalnic, un exemplar nereuşit al tinerei generaţii de politicieni. Decenţa l-ar obliga să demisioneze“, a spus preşedintele.

„Avem timp“

Preşedintele Băsescu a sugerat că nu se grăbeşte să avizeze începerea urmăririi penale împotriva actualilor şi foştilor miniştri aduşi în atenţia sa. Întrebat dacă şi când va aviza începerea urmăririi penale împotriva foştilor sau actualilor membri ai guvernului aduşi în atenţia sa de către DNA, şeful statului a replicat: „Avem timp să discutăm despre asta. Cum s-a aşteptat atâta timp, cu ordonanţa lui Chiuariu, cu Curtea Constituţională, cu publicarea la Monitor, bănuiesc că nu stăm să ne pierdem răbdarea în noaptea asta“.

Proiectul PSD, mai bun decât al PD

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat că parlamentul ar trebui să adopte proiectul de lege al PSD privind introducerea votului uninominal, proiect pe care îl consideră chiar mai bun decât cel al democraţilor. Varianta auxiliară, faţă de care preşedintele are rezerve, este aceea ca parlamentul să pună de acord decizia Curţii cu proiectul guvernamental.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII