Acasă Actualitate Doi diplomaţi români, expulzaţi de la Chişinău

Doi diplomaţi români, expulzaţi de la Chişinău

Tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău, care s-au intensificat în ultimele zile, au culminat ieri cu anunţul făcut de Republica Moldova privind expulzarea a doi „colaboratori diplomatici“ ai Ambasadei române, pentru activităţi incompatibile cu statutul lor, şi rechemarea ambasadorului de la Bucureşti pentru consultări.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, ambasadorul român Filip Teodorescu a fost convocat la minister, unde i s-a adus la cunoştinţă conţinutul notei verbale prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai Ambasadei României la Chişinău au fost declaraţi persona non-grata din cauza incompatibilităţii activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut. Potrivit Civic Media, cei vizaţi ar fi consilierii Vasile Nanea şi Laurenţiu Pintea. Cei doi diplomaţi au la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova

Premierul Tăriceanu a cerut Ministerului de Externe să facă o analiză a „măsurilor care se impun“. „Vreau să spun că regret că, faţă de atitudinea autorităţilor române, care este una de cooperare şi de susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, autorităţile moldovene iau astfel de decizii. Am cerut Ministerului de Externe să facă o analiză pentru a decide care sunt măsurile ce se impun într-o asemenea situaţie“, a declarat Tăriceanu.

Exit mobile version