8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRovine, fără un plămân

Rovine, fără un plămân

Un întreg spaţiu verde din cartierul Rovine a fost ras cu concursul Primăriei Craiova.

Funcţionarii publici din Craiova şi-au mai dat o dată arama pe faţă, eliberând o autorizaţie de construire pe un spaţiu verde şi deasupra unei conducte de termoficare. Oaza de verdeaţă de la intersecţia străzilor Dezrobirii şi Dudului a fost masacrată sub ochii înmărmuriţi ai locatarilor din cartier. „Am rămas fără grai, blocată pe trecerea de pietoni, când am vrut să traversez strada Dezrobirii. Mă întorceam de la piaţă şi am văzut, dincolo de stradă, unde erau pomii pe lângă care treceam de-o viaţă, plus nişte arbuşti mai tineri, pe care tot primăria cred că i-a plantat, cum unii tăiau de zor la copaci. Mi-am spus: Doamne, ce văd nu e real“, a povestit Virginia Enache, locuitoare a cartierului, o parte din scena sacrificării.

Oamenii spun că zona defrişată era unul dintre plămânii cartierului, iar acum se tem că toate spaţiile verzi vor dispărea. „Dacă cineva şi-a permis să taie aici şi primăria a aprobat să se construiască aici înseamnă că nu mai avem ce să aşteptăm de la această primărie. O să ajungem să ne ducem zilele sufocaţi în oraşul ăsta“, şi-a vărsat năduful Gabriel Oancea, din cartierul Rovine. Consilierul municipal răspunzător de cartier, Gheorghe Albăstroiu, a afirmat că va solicita primăriei să oprească lucrările şi să modifice condiţiile din acord. „Am verificat şi eu când am fost sesizat de cetăţeni şi am văzut că s-a eliberat o autorizaţie de construire. Nu înţeleg cum s-a dat acea autorizaţie. Am cerut şi eu o explicaţie şi sunt trimis tot la Comisia de acord unic. În fine, un rău a fost deja făcut: s-a tăiat până şi vegetaţia pe care RAADPFL a plantat-o aici, la solicitarea mea. Dar, dacă nu se iau măsuri, se va mai întâmpla ceva: pe aici trece o conductă de termoficare şi nu este posibil să se construiască deasupra ei“, a spus Albăstroiu.

Proprietate privată

Răspunsul primăriei a venit prompt la întrebarea: De ce? Terenul este proprietate privată, câştigat în instanţă, aşadar, proprietarul face ce vrea. În plus, Comisia de acord unic şi-a dat avizul pentru eliberarea autorizaţiei de construire. Aici nu am găsit un şef, pentru că nu există. În schimb, directorul Termoficării, Tatian Tudorache, a confirmat existenţa conductei sub terenul pregătit pentru construire. „Acum aflu şi eu că pentru acea suprafaţă există o autorizaţie de construire. O să verific să văd cum a dat avizul reprezentantul nostru în Comisia de acord unic şi ce se mai poate face pentru evitarea eventualelor neplăceri cauzate de amplasarea unei construcţii peste reţea“, a spus directorul Tudorache.

Şeful Comisiei de urbanism a consiliului local, Emilian Ştefârţă, spune că emiterea autorizaţiei depinde doar de avizul Comisiei unice. „Cetăţenii din zonă au dreptate să fie nemulţumiţi că s-au tăiat copacii şi că probabil se va ridica o construcţie peste conductă. Numai că în această Comisie unică se întâlnesc reprezentanţii tuturor furnizorilor de utilităţi şi, dacă aceştia îşi dau acordul, primăria eliberează autorizaţia. Nu este tocmai în regulă, dar acestea sunt regulamentele. Poate că măcar acum proprietarul va înţelege şi măcar va lăsa liber terenul de deasupra conductei, fiindcă altceva nu prea mai poate face nimeni“, a afirmat Emilian Ştefârţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU