17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocar de infecţie la Spitalul de Urgenţă

Focar de infecţie la Spitalul de Urgenţă

La Spitalul de Urgenţă Craiova, gunoaiele sunt „depozitate“ pe jos, în timp ce containerele nou-nouţe stau goale. Deşi a fost amendată de mai multe ori pentru încălcarea normelor sanitare, conducerea spitalului pare imună la sancţiuni. Curăţenie se face doar când întreabă ziariştii sau vine ministrul.

Platforma de gunoi de la Spitalul de Urgenţă Craiova este un adevărat focar de infecţie. Toată mizeria este aruncată în interiorul unui perimetru semiîngrădit (denumit impropriu platformă) şi de aici se împrăştie cu uşurinţă prin curtea spitalului atunci când bate vântul. Locul a devenit un rai pentru zecile de maidanezi care s-au aciuat în curtea spitalului şi care contribuie, la rândul lor, la împrăştierea gunoaielor. Şi asta, în timp ce alături stau nefolosite trei containere de gunoi nou-nouţe, achiziţionate cu ocazia ultimei vizite la Craiova a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Directorul administrativ al spitalului se miră de interesul pe care l-a stârnit platforma în rândul presei şi consideră că este normal ca gunoaiele să fie aruncate lângă containere. „Gunoaiele sunt aruncate în interiorul platformei şi sunt ridicate în fiecare miercuri de angajaţii de la Salubritate. Acum s-au adunat mai multe decât de obicei pentru că au fost şi nişte lucrări acolo“, a spus Marian Velişcoiu, directorul administrativ al Spitalului de Urgenţă Craiova. Acesta nu avea însă nici o explicaţie pentru faptul că gunoaiele sunt aruncate doar pe lângă containere, niciodată în ele. Directorul administrativ ar fi trebuit să ştie şi că salubritatea are contract cu spitalul doar pentru ridicarea gunoaielor, nu să facă ea curăţenie în curtea unităţii sanitare.

„Sunt nesimţiţi!“

Reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj – instituţie care are atribuţii de control privind respectarea de către spitale a normelor de igienă – susţin că Spitalul de Urgenţă Craiova este un exemplu prost. Practic, inspectorii sanitari au găsit de fiecare dată când s-au dus în control gunoaiele împrăştiate prin curtea instituţiei şi aproape de fiecare dată s-a lăsat cu sancţiuni. „Toate spitalele au probleme cu depozitarea deşeurilor, însă la Spitalul de Urgenţă este un dezastru. Deşeurile trebuie depozitate în containere speciale, nu pe jos. I-am amendat de mai multe ori până acum, ultima oară cred că în luna mai, dar degeaba. Vom merge iar în control şi sunt sigur că vom găsi gunoaiele aruncate pe jos, chiar şi după ce va apărea în presă acest lucru, pentru că sunt nesimţiţi“, a spus revoltat dr. Marian Voinescu, şeful Inspecţiei Sanitare.

Amenzi prea mici

Sancţiunile pentru depozitarea în condiţii necorespunzătoare a gunoaielor sunt prea mici, în comparaţie cu pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea populaţiei. Unităţile sanitare care nu respectă legea sunt pasibile de amenzi cuprinse între 1.000 – 4.000 de lei. Pot scăpa însă doar cu 500 de lei dacă plătesc în 48 de ore.

Muntele de gunoi tronează în curtea Spitalului de Urgenţă de mult timp şi nimeni nu a reuşit până acum să rezolve această problemă. Nici măcar presa. La o zi sau două după apariţia articolelor, conducerea spitalului dădea ordin să fie ridicate gunoaiele, după care, într-o săptămână, două, grămada se ridica la loc. Alte momente rare în care se făcea curăţenie erau cele care precedau vizitele ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII