10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

ISPA a intrat la apă

Lucrările de canalizare pe tronsonul mlăştinos de pe bulevardul Râului trebuie oprite urgent. Continuarea lucrării ar conduce sigur la scufundarea a cel puţin o gospodărie şi la pierderi imense pentru constructor.

Tone de nisip şi mii de metri cubi de apă ies din măruntaiele Craiovei pe bulevardul Râului, acolo unde se lucrează de zor la realizarea canalizării pe bani europeni, prin proiect ISPA. Solul instabil de la adâncimea de trei metri n-a ţinut cont de studiile şi proiectele de mântuială, luate de bune de meseriaşii ISPA, şi a luat-o la sănătoasa încă de la începutul lunii, când constructorii au sesizat beneficiarul şi consultantul că mlaştina de sub bulevardul Râului nu se dă bătută. Specialiştii de la Compania de Apă „Oltenia“ SA nu au dispus însă decalarea termenului de execuţie, astfel încât constructorul a fost nevoit să tragă în continuare apa din pământ. Toate încercările constructorului Hidroconstrucţia SA de a stabiliza nisipul din subsol au eşuat însă, proprietăţile craiovenilor din vecinătatea forajului, fiind în pericolul iminent de prăbuşire. Reprezentanţii Hidroconstrucţia SA au cerut din nou ieri sistarea investiţiei în zona afectată. „În aceste condiţii nu se poate lucra fără riscuri imense. De aceea am solicitat oprirea lucrărilor, pentru că altfel sunt expuse şi proprietăţile oamenilor. Noi am urmat îndeaproape proiectul, iar când am înţeles că aşa nu se poate am luat măsuri suplimentare ca să rezolvăm problema. Însă, nici asta nu a ajutat cu nimic. Fără noi detalii de proiectare, în care să se ţină seama de ce e în subsol şi să se adopte soluţii strict în funcţie de aceste realităţi, continuarea lucrărilor nu prea are şanse de reuşită. Iar noi nu putem înceta de capul nostru, fiindcă trebuie să dăm seama pentru orice minut risipit“, a spus Dumitru Hornoiu, şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA.

Cristi Roiban, reprezentant al consultantului Eptisa International, susţine şi el că lucrările trebuie oprite. „Punctul nostru de vedere e clar: trebuie sistat lucrul. Noi am şi anunţat astăzi beneficiarul, Compania de Apă «Oltenia» SA. Numai dânşii pot decide“, a afirmat Roiban. Directorul general al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Ion Bebe Neacşu, a declarat că nu ştie exact care este situaţia pe bulevardul Râului, dar că astăzi îi va chema pe membrii PIU (unitatea de implementare a proiectului ISPA – n.r.) să-i explice.

Craiova, unicat

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că frica lui cea mai mare este că într-o bună zi constructorii canalizării îşi vor lua tălpăşiţa. „Eu o să intervin cât şi cu ce pot ca să meargă treaba. Din păcate, primăria nu are pârghii să solicite un nou proiect. Am înţeles că nici nu e posibil, sau să faciliteze în vreun fel activitatea acestei firme, Hidroconstrucţia. Fac apel însă la toţi cei implicaţi să pună osul la treabă, fiindcă, Doamne fereşte, să se sature constructorii într-o zi de mlaştinile noastre şi să se ducă. Eu nu ştiu cum de mai rezistă“, a spus primarul Antonie Solomon.

Terenul pe care încă stau trotuarul, curtea şi casa unuia dintre locuitorii de pe bulevardul Râului, care are neşansa de a locui în dreptul forajului, va fi injectat cu beton, pentru a nu se scufunda, a arătat reprezentantul Hidroconstrucţia SA. Dumitru Hornoiu a spus că acesta nu este singurul caz în care o construcţie a fost în pericol şi că pe bulevardul Râului este foarte probabil să mai apară astfel de surprize. „Nimic nu mai este sigur în acestă zonă. Nu am întâlnit în zeci de ani de muncă asemenea condiţii“, a mai afirmat Hornoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS