10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO lege strâmbă, cu două măsuri

O lege strâmbă, cu două măsuri

Dacă ar fi fost vorba despre demiterea preşedintelui, prezenţa la vot de circa 27% ar fi fost suficientă. Pentru adoptarea uninominalului, acelaşi procent duce la invalidarea referendumului.

Referendumul pentru uninominal, organizat duminică, a scos la iveală încă o dată marea deficienţă a plebiscitului. Slaba prezenţă la vot indică o indiferenţă clară a cetăţenilor faţă de clasa politică, însă această indiferenţă nu ar trebui să afecteze organizarea plebiscitului, după cum a arătat chiar preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de duminică seară. Şeful statului a ţinut să sublinieze că peste 80% din cei aproape cinci milioane de oameni care s-au prezentat la referendum au optat pentru votul uninominal majoritar. „Nu aş trata cu indiferenţă acest rezultat, prevalându-mă de o lege pe care o consider strâmbă, în care există obligativitatea atingerii unui prag“, a spus Băsescu.

Referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute la vot. Pentru validarea referendumului din 25 noiembrie pentru introducerea votului uninominal propus de preşedintele Băsescu era necesară prezenţa a 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot. Parlamentarii au modificat legea referendumului şi au decis în sesiunea trecută că plebiscitul pentru demiterea preşedintelui poate fi validat, indiferent de numărul celor care se prezintă la urne.

Lege inechitabilă

Băsescu a spus că-şi reproşează faptul că nu a putut aloca mai mult timp explicării necesităţii ca electoratul să meargă la vot, dar a invocat programul încărcat, determinat de obligaţiile funcţiei pe care o deţine. „Cu certitudine, chiar dacă mai aveam două săptămâni, nu aş fi reuşit să conving să meargă la vot 50% plus unu din electorat, dar poate ar fi fost o participare mai apropiată de cea de la referendumul din 19 mai“, a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că va trebui analizată cu atenţie Legea referendumului, pentru că votul de duminică este proba inechităţii acesteia. Când este vorba de interesul partidelor, cum ar fi cel de a-şi trimite oameni în Parlamentul European, sau de un interes politic de demitere a preşedintelui, nu este necesară atingerea unui anumit procent pentru ca votul să fie validat, dar când este vorba de un interes al românilor exprimat clar, cum ar fi cel exprimat duminică de cei care au votat în favoarea uninominalului majoritar, atunci se aplică procentul de validare. Tocmai această situaţie dovedeşte inechitatea Legii referendumului.

Propunere de modificare

Liderul PLD, Theodor Stolojan, a anunţat ieri că parlamentarii formaţiunii vor depune un proiect de modificare a Legii referendumului care să permită validarea plebiscitului pe teme de interes naţional, indiferent de numărul cetăţenilor care se prezintă la vot. „Nu este admisibil ca în România să avem o prevedere pentru valabilitatea referendumului în cazul în care majoritatea mocirloasă de 322 încearcă să suspende preşedintele României şi să avem altă regulă pentru valabilitatea referendumului atunci când este vorba de o decizie esenţială pentru România, şi anume schimbarea radicală a clasei politice prin votul uninominal“, a spus Stolojan. El a precizat că proiectul va fi depus astăzi în parlament.

Liderul PLD a explicat că modificarea va stipula ca propunerile care se fac oamenilor la referendum să poată fi declarate valabile indiferent de numărul cetăţenilor care se prezintă la urne. El a adăugat că alegătorii au dreptul să se prezinte sau nu la consultarea populară, însă că aceia care doresc să se implice în viaţa politică din România şi vor să facă uz de dreptul lor prevăzut în Constituţie de a-şi exercita suveranitatea prin referendum nu pot fi neglijaţi pentru că alţi oameni nu vor să se prezinte la referendum.

Consultări cu partidele

Preşedintele Traian Băsescu va convoca partidele parlamentare la consultări, la sfârşitul acestei săptămâni. Pe agenda consultărilor ar urma să figureze şi situaţia creată în urma invalidării referendumului pentru votul uninominal. Asta, în condiţiile în care peste 80% dintre cei care au venit la vot s-au exprimat în favoarea reformării sistemului electoral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU