13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGhid terapeutic obligatoriu pentru specialiştii în obstetrică-ginecologie

Ghid terapeutic obligatoriu pentru specialiştii în obstetrică-ginecologie

Spitalele vor fi obligate să elaboreze, după 1 ianuarie 2008, protocoale de aplicare a Ghidurilor Clinice de Obstetrică Ginecologie, particulizate condiţiilor fiecărei unităţi sanitare, aceste ghiduri fiind standarde profesionale pentru asigurarea serviciilor medicale în domeniu.
"Cei care nu vor face aceste protocoale, vor fi nevoiţi să ne părăsească", a avertizat astăzi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la lansarea Ghidurilor Clinice de Obstetrică şi Ginecologie.

Ministrul a specificat că un astfel de material este lansat în premieră, în România, şi că reprezintă un prim pas în asigurarea calităţii seviciilor medicale. "Aproape de finalizare se află şi Ghidul de Medicină Internă", a mai spus Nicolăescu.

Aceste materiale conţin un set de recomandări strandard pentru tratamentul pacientului şi garantează că acesta beneficiază de cel mai bun tratament, fără însă a îngrădi medicul care trebuie să adapteze tratamenul de la caz la caz.
"Ghidurile garantează o calitate standard a serviciilor medicale şi vor scădea cu siguranţă costurile, pentru că vor diminua, în cazul anumitor medici, prescrierea unor anumite tipuri de medicamente sau tratamente", potrivit ministrului sănătăţii. Nicolăescu a afirmat că principalii beneficiari ai acestor ghiduri vor fi pacienţii, dar şi medicii şi, implicit, întregul sistem.

Aceste ghiduri au fost tipărite în o mie de exemplare şi vor fi distribuite celor 1.800 de medici specialişti din România fie în forma tipărită, fie în format electronic, astfel încât fiecare spital să dispună de un astfel de ghid. Următorul pas în utilizarea acestor ghiduri este elaborarea unor protocoale, care să reglementeze cum se aplică noţiunile din ghid, în raport cu posibilităţile sistemului şi care să stipuleze exact ce trebuie să facă un medic în cazul fiecărui bolnav.
"Ghidurile clinice sunt nişte recomandări de bună practică medicală şi au ca scop asistenţa personalului medical pentru a lua decizii în îngrijirea pacientelor, fiind bazate pe cele mai recente dovezi disponibile şi având consensul autorilor şi experţilor privitor la abordările terapeutice acceptate", a declarat doctorul Vlad Tica, preşedintele Comisiei de Obstetrică şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România. Medicul a precizat, însă, că aceste materiale nu trebuie să înlocuiască raţionamentele medicale adaptate fiecărui caz, în parte, şi nu sunt directive pentru un singur curs al diagnosticului sau o modalitate definitivă de îngrijire a pacientului.

Ghidurile Clinice de Obstetrică Ginecologie au fost elaborate începând cu luna iulie a anului 2006, de către Comisia de obstetrică şi ginecologie a Ministerului Sănătăţii. Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie, Comisia de Obstetrică şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România şi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate. Fondurile au venit de la Fondul ONU pentru Populaţie şi Agenţia elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, prin Fundaţia CRED.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU