3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul îşi confirmă eticheta de judeţ roşu

Doljul îşi confirmă eticheta de judeţ roşu

Partidul Democrat a câştigat la diferenţă de doar 240 de voturi alegerile pentru Parlamentul European din Dolj. Datele finale centralizate de Direcţia Regională Statistică relevă faptul că PSD a obţinut în judeţ aproape zece procente peste media pe ţară, situându-se aproape la egalitate cu PD.

Potrivit informaţiilor furnizate ieri de reprezentanţi ai Direcţiei Regională de Statistică, cel mai mare scor la alegerile pentru Parlamentul European în Dolj l-a obţinut PD, cu 31,52% din voturile valabil exprimate. Procentul dat publicităţii ieri de DJS arată faptul că PD a câştigat în Dolj cu puţin peste două procente faţă de media pe ţară. În timp ce pentru PD au votat 53.754 de doljeni, PSD a adunat 53.514 din sufragii, adică 31,38%, ceea ce înseamnă că diferenţa între cele două partide a fost de doar 240 de voturi. Pe locul trei în topul preferinţelor doljenilor s-a situat Partidul Naţional Liberal, cu 19.239 de voturi, adică 11,28% din numărul voturilor valabile, PNL fiind astfel în Dolj sub media obţinută pe ţară. Tot sub medie s-a situat la euroalegeri şi Partidul Liberal Democrat, care a adunat în Dolj un scor de 5,83% din voturi.

PRM a atins pragul în Dolj

Chiar dacă la nivel naţional procentele obţinute de Partidul România Mare nu au asigurat accesul candidaţilor peremişti în Parlamentul European, în Dolj scorul obţinut de PRM este de 5,02%. Pe locul şase în Dolj s-a situat partidul condus de Gigi Becali, PNG obţinând 4,76% din voturi, ceea ce înseamnă un procent aproape egal cu cel la nivel naţional. Următoarea poziţie în clasament e ocupată de Partidul Conservator, care are în Dolj un vicepreşedinte de consiliu judeţean. Sufragiile adunate de PC în ziua europarlamentarelor au atins 3,59% din cele valabil exprimate, procent care situează Doljul peste media pe ţară obţinută de conservatori cu aproape un procent.

0,6% din doljeni au votat candidaţii maghiari

Marea surpriză din datele furnizate de reprezentanţii DJS Dolj a constat însă în numărul de doljeni care au ales Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi candidatul independent Laszlo Tokes. Centralizatorul voturilor exprimate în Dolj a relevat faptul că UDMR a obţinut în judeţ 506 voturi, în timp ce Laszlo Tokes a adunat 474, adică 0,29, respectiv 0,27%. De menţionat este faptul că, potrivit datelor de pe site-ul DRS, la recensământul populaţiei din 2002, în Dolj se aflau aproape 300 de etnici maghiari.

Media la prezenţă, aproape egală cu cea naţională

În ce priveşte prezenţa la urne, Doljul s-a situat în a doua jumătate a clasamentului întocmit pe judeţe de Biroul Electoral Central, pe locul 26. Prezenţa în Dolj s-a apropiat însă foarte mult de procentul calculat de BEC la nivel de ţară din datele parţiale obţinute până ieri. În timp ce la nivel naţional, prezenţa la urne a fost de 29,41%, în Dolj au venit la vot 28,78% dintre cetăţenii cu drept de vot. În Dolj au fost înregistrate 8.946 de voturi nule, ceea ce înseamnă 4,98% din totalul voturilor exprimate.

36,5% PD în Craiova

Pe fondul absenteismului de duminică, liderii politici doljeni s-au declarat în principiu mulţumiţi de rezultatele obţinute în judeţ. Candidatul PD pentru Parlamentul European din Oltenia, Marian Jean Marinescu, care a fost ales duminică membru al PE, a declarat că prezenţa redusă la vot a fost cea care a scăzut procentele democraţilor.

„Pentru noi, prima problemă e prezenţa la vot şi vom analiza de ce nu am convins lumea să vină la vot. Dacă era o prezenţă mai mare, rezultatele erau cu totul altele, iar PD obţinea un scor mult mai bun, pentru că prezenţa scăzută a fost în mediul urban“, a spus Marinescu. Eurodeputatul a declarat că, potrivit datelor pe care le deţine, PD a câştigat majoritatea voturilor valabil exprimate în Craiova, toate secţiile de votare din municipiu fiind majoritar democrate, cu 36,5% din sufragii, în timp ce PSD a câştigat 20,6% din voturile craiovenilor care şi-au exprimat duminică opţiunea. Potrivit lui Marinescu, PD a ieşit câştigător în majoritatea oraşelor şi municipiilor din Dolj.

Prioteasa: „Foarte mulţi nu au înţeles ce au votat“

Şi pesediştii doljeni se consideră mulţumiţi de scorul obţinut în Dolj. Ion Prioteasa, preşedintele executiv al PSD Dolj, a declarat că partidul se menţine în topul opţiunilor alegătorilor doljeni, însă a recunoscut că foarte mulţi cetăţenii care au venit duminică la urne nu au înţeles ce anume au votat.

„PSD a obţinut un scor bun în Dolj şi rămâne pe acest trend, pe podium, cap la cap cu PD. S-au văzut partidele care au avut mulţi bani şi au investit. Oricum, oamenii nu au înţeles în majoritate ce votează. Am auzit oameni care spuneau: «Domnule primar, v-am căutat pe buletinul de vot şi nu v-am găsit!» sau «V-am votat, domnule primar»“, a spus preşedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa.

Clasament pe partide în Dolj

1. PD – 31,52%

2. PSD – 31,38%

3. PNL – 11,28%

4. PLD- 5,83%

5. PRM – 5,02%

6. PNG – 4,76%

7. PC – 3,59%

8. PIN – 1,91%

9. PNŢCD – 1,79%

10. Partida Romilor Pro-Europa – 1,41%

11. Partidul Alianţa Socialistă – 0,58%

12. Partidul Verde – 0,30%

13. UDMR – 0,29%

14. Ladislau Tokes – 0,27%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII