8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNurofen îţi dă dureri de cap

Nurofen îţi dă dureri de cap

Dacă vă doare capul şi vreţi să luaţi un calmant , aveţi grijă ce medicament folosiţi. S-ar putea să aveţi surprize. Doi craioveni s-au tratat cu Nurofen şi, în loc să se simtă mai bine, i-au apucat şi mai rău durerile de cap. Unde mai pui că în prospect scrie că produsul este destinat chiar durerilor de cap, iar la reacţii adverse că pot apărea aceleaşi simptome.

E plină piaţa de medicamente pentru tratarea durerilor. Care de care mai sofisticate, mai naturiste. Diferenţa o face de multe ori preţul. În general, toate au acelaşi scop: să-ţi aline durerea. Ce te faci însă când iei o pastilă pentru cap şi te trezeşti cu dureri insuportabile? Au simţit-o pe pielea lor doi craioveni care s-au tratat cu produse din gama Nurofen. „Copilul meu era răcit şi m-am gândit să-i dau Nurofen. După aceea a început să-l doară capul foarte rău. Eu credeam că e ca o aspirină şi că o să-i facă bine. Nu credeam că o să-l apuce durerile acelea“, a declarat Ioana M. Nu este singura persoană care a aflat diferenţa dintre reclamă şi realitate. „Mă durea capul îngrozitor şi m-am dus la farmacie. Am luat Nurofen Plus, crezând că-mi va trece, dar de unde. Capul mă durea la fel de rău. Atunci am citit prospectul şi am rămas mută de uimire. La rubrica de indicaţii scria că se administrează, printre altele, în cazul durerilor de cap, iar la reacţii adverse scria că poate da dureri de cap. Păi ori combate durerea, ori ţi-o cauzează?! Nu am mai văzut aşa ceva“, a declarat Mariana B.

 

Ce este Nurofenul Plus?

 

Potrivit prospectului pe care îl găseşti în interiorul cutiei cu pastile, Nurofen Plus este un medicament care conţine două substanţe active, ibuprofen şi fosfat codeină. Cele două componente minune ar trebui să „schimbe răspunsul organismului la durere, inflamaţie şi febră“. Adică, dacă ai dureri de cap, menstruale, dentare şi altele iei o pastilă şi gata, durerea dispare. Prospectul precizează că, dacă simptomele persistă, pacientul trebuie să se adreseze medicului. La reacţii adverese, producătorul precizează că medicamentul este bine tolerat de majoritatea persoanelor. „Totuşi, pot apărea următoarele reacţii adverse: durere sau disconfort gastric, greaţă, mâncărime, somnolenţă sau… dureri de cap“, mai scrie în prospect.

 

Prospect absurd

 

Reprezentantului medicilor din Dolj i se pare absurd ca un medicament să trateze o durere şi să aibă aceleaşi reacţii adverse. „Este absurd să scrii aşa ceva, dar însuşi planul nostru genetic este absurd. Durerea de cap poate avea mai multe cauze. În cazul în care codeina nu-şi face efectul, durerea rămâne la fel“, a declarat doctorul Doru Dobrescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj. Acesta spune că, pentru a evita problemele, pacientul ar trebui să consulte medicul înainte de a lua un medicament. „Dacă te doare capul, mai bine mergi la doctor şi întrebi ce medicament să-ţi prescrie. Nu trebuie cumpărat un medicament pentru că are reclamă la televizor. În cazul Nurofenului, acesta se poate vinde fără reţetă, ceea ce nu se întâmplă în Germania, de exemplu“, a precizat Dobrescu. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor (CF) Dolj, Elena Călin, a spus că astfel de probleme pot apărea oricând. „Se întâmplă. Aşa reacţionează organismul. Sunt persoane care, dacă iau un medicament, acesta le amplifică durerea, pentru că nu-l tolerează. Asta se poate întâmpla nu numai în cazul Nurofenului“, a mai spus Elena Călin. Aceasta i-a sfătuit pe bolnavii care întâmpină probleme să se adreseze medicului de familie, iar acesta va completa fişa de farmacovigilenţă. Pe baza ei, Ministerul Sănătăţii va afla despre medicamentele cu probleme. Elena Călin a precizat că în farmacia pe care o deţine, recomandă clienţilor medicamente româneşti, nu de import. „Sunt mai ieftine şi la fel de bune. Dacă vor altceva, le recomand şi Nurofen“, a spus preşedintele CF Dolj.

 

Şanse de unul la un milion

 

Reprezentanţii firmei din România ai producătorului britanic al medicamentului, Reckitt Benckiser, au declarat că reacţiile adverse ale Nurofenului apar doar dacă pacienţii suferă de alte afecţiuni. „Durerile de cap apar la pacienţii care au alte afecţiuni. Acum depinde care sunt cauzele acestor dureri. Cel mai bine ar fi să se adreseze medicului“, a spus Mădălina Maxim, manager de categorie la Reckitt Benckiser România. Gabriel Roşu, managerul departamentului de autorizaţii şi legislaţie din cadrul societăţii, a explicat de ce durerea de cap apare şi la indicaţii şi la reacţii adverse. „Este vorba de un efect de clasă. După ce efectuezi studii, eşti obligat să incluzi la reacţii adverse orice reacţie, chiar dacă există şanse de unu la un milion să apară. În ceea ce priveşte durerea de după, poate pacienţii nu au luat doza necesară“, a spus Roşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII