Acasă Actualitate Băsescu a criticat la Iaşi proiectul de vot uninominal al Pro-Democraţia

Băsescu a criticat la Iaşi proiectul de vot uninominal al Pro-Democraţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Iaşi, că uninominalul propus de Asociaţia "Pro-Democraţia" este doar un "mic pas înainte", proiectul nereuşind să reformeze clasa politică, informează NewsIn.

"În primul rând, în proiectul Pro-Democraţia nu sunt trecute circumscripţiile electorale, lucru ce crează o breşă majoră în textul legii. Sistemul nu este utilizat nicăieri şi ar putea introduce, în Parlament, oameni lipsiţi de legitimitate, mai ales prin sistemul de redistribuire. O altă deficienţă este legată de faptul că nu rezolvă o problemă fundamentală: redobândirea încrederii în clasa politică, iar Parlamentul va avea un nivel scăzut de credibilitate. Una din marile probleme ale acestui sistem constă în faptul că nu este un catalizator a modului cum sunt aleşi parlamentarii", a declarat, în conferinţă de presă, şeful statului.

Preşedintele ţării a continuat să critice sistemul de vot propus de Pro-Democraţia, comparându-l cu propunerile sale.

"Partidele vor fi obligate să se deschidă, să primească oameni valoroşi. Acest uninominal va genera guvernări solide. Va crea o legătură permanentă între ales şi electorat. Parlamentarii vor fi strâns legaţi de administraţiile centrale. Un lucru important al acestui sistem este că va stopa navetismul. În plus, va genera un Parlament credibil şi am putea ajunge la nivelul de încredere din 1992. Ar putea fi un nou început pentru clasa politică sau, în orice caz, o nouă majoritate parlamentară acceptată de români", a mai spus şeful statului, referindu-se la propriul proiect de vot uninominal.

Preşedintele României a recunoscut că sistemul propus de el nu este perfect însă a precizat că acest tip de uninominal este soluţia de care are nevoie clasa politică acum.

"Nu pot să vă spun ce voi face cu legea (proiectul Pro-Democraţia, n.r.) pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Dacă vă spun acum, ei s-ar gândi la soluţii de combatere. Vă promit că după data de 25 noiembrie voi ieşi în conferinţă de presă şi voi explica atunci", a menţionat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că va merge, în această săptămână, în mai multe oraşe din ţară pentru a informa românii despre avantajele votului uninominal pentru care a convocat referendum. "Voi merge în câte oraşe pot. Mâine voi fi în Argeş", a mai declarat Traian Băsescu.

Exit mobile version