11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 1.500 de italieni au semnat o petiţie a intelectualilor împotriva rasismului

Peste 1.500 de italieni au semnat o petiţie a intelectualilor împotriva rasismului

Peste 1.500 de persoane au semnat o petiţie lansată pe internet de un grup de intelectuali şi de scriitori italieni împotriva rasismului din Italia şi a discriminării romilor, relatează astăzi cotidianul Corriere della Sera în pagina sa electronică.
"Niciun popor nu este infractor", se încheie petiţa online lansată de grupul de scriitori şi intelectuali italieni, "sătui de deriva rasistă de pe întreg teritoriul Italiei, agravată din păcate de moartea violentă a Giovannei Reggiani".

Petiţia denunţă "criminalizarea în masă", alimentată de articolele apărute în ultimul timp în presă. "O femeie a fost violată şi ucisă la Roma. Criminalul este cu siguranţă un bărbat, probabil un român. Româncă este şi femeia care, sărind în faţa unui autobuz pentru a-l opri, a încercat să îi salveze viaţa victimei. Crima groaznică tulbură Italia, gestul de altruism este uitat", potrivit textului.
Petiţia intitulată "Triunghiul Negru" a fost propusă, printre alţii, de Gianni Biondillo, Girolamo De Michele, Valerio Evangelisti, Giuseppe Genna, Marco Rovelli, Antonio Scurati şi Wu Ming. Printre semnatari se numără Nanni Balestrini, Bernardo Bertolucci, Enrico Brizzi, Erri De Luca, Carlo Lucarelli, Franca Rame, Roberto Saviano, Simona Vinci şi mulţi alţii. Numărul total al persoanelor care au semnat documentul a depăşit 1.500.

"Ura şi suspiciunea alimentează generalizările, toţi românii sunt romi, toţi romii sunt hoţi şi asasini, toţi hoţii şi asasinii trebuie expulzaţi din Italia. Politicieni tineri şi bătrâni, de dreapta şi de stânga, se întrec care strigă mai tare, denunţând situaţia de urgenţă. Urgenţă care, pe baza datelor din 'Raportul pentru Criminalitate (1993 – 2006)' nu există: crimele şi infracţiunile sunt în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, în schimb este în creştere violenţa domestică şi crimele din motive pasionale", afirmă petiţia.

"În vara anului 2006, când Hina, o pakistaneză în vârstă de 20 de ani, a fost sugrumată de tatăl său, politicienii şi mass-media au realizat o paralelă între culturi. Afirmau că cea occidentală, în special cea italiană, este evoluată din punctul de vedere al drepturilor femeilor. Fals: violenţa faţă de femei nu este o moştenire a altor culturi, ci creşte şi înfloreşte şi într-a noastră zilnic, prin construirea şi promovarea unui ideal feminin care privilegiază aspectul fizic şi promiscuitatea sexuală. Aşa cum arată ultimul raport al World Economic Forum pentru 'Gender Gap', în ceea ce priveşte proporţia femeilor care lucrează, în ceea ce priveşte sănătatea, speranţa de viaţă, influenţa politică, Italia se situează pe poziţia 84. Ultima din Uniunea Europeană. România ocupă al 47-lea loc", potrivit petiţiei.

"Este mai uşor să prezinţi o sperietoare colectivă (astăzi românii, ieri musulmanii, înainte albanezii) decât să analizezi adevăratele cauze ale panicii, ale lipsei de siguranţă socială, provocată de procesele de globalizare. Este mai uşor şi mai profitabil să strigi lupul şi să ceri expulzări decât să implementezi directive europene (ca 43 din 2000) pentru dreptul la asistenţă madicală, la muncă şi locuinţe pentru imigranţi", subliniază autorii textului.
"Delictele individuale nu justifică pedepsirea colectivă. (…) Nu există rase, cu atât mai puţin rase vinovate sau nevinovate. Niciun popor nu este ilegal", conchide petiţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS