15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFără tabere al-Qaida în România

Fără tabere al-Qaida în România

Serviciul Român de Informaţii (SRI) dezminte existenţa unor tabere de antrenament ale organizaţiei teroriste al-Qaida pe teritoriul României, aşa cum a afirmat cotidianul italian Il Secolo XIX într-un articol publicat ieri.

SRI arată într-un comunicat că nu deţine date şi nici nu a primit nici un fel de semnalare care să ateste existenţa unor tabere de antrenament ale al-Qaida pe teritoriul României. SRI mai precizează în acelaşi comunicat că, începând cu sfârşitul anului 2002, a identificat şi monitorizat activ conexiunile din România ale unei reţele de criminalitate transfrontalieră, cu relevanţă în plan terorist. Potrivit SRI, faţă de membrii reţelei au fost luate măsuri de neutralizare a activităţilor cu potenţial de risc la adresa securităţii naţionale. Ca urmare a informaţiilor obţinute, în perioada 2003-2004 autorităţile române au declarat ca persoane indezirabile mai mulţi cetăţeni străini care făceau parte din acest grup, se mai arată în comunicatul SRI.De asemenea, în cadrul acţiunilor de cooperare internaţională SRI a informat mai multe servicii partenere, printre care şi pe cel italian, inclusiv cu o parte din elementele apărute recent în mass media. „Având în vedere că România este situată la graniţa estică a Uniunii Europene şi a NATO, serviciul nostru monitorizează şi analizează cu atenţie implicaţiile fenomenului terorist internaţional în România în cooperare cu instituţiile responsabile în plan intern şi serviciile partenere în plan extern“, se mai arată în comunicatul Serviciului Român de Informaţii.

Cotidianul italian Il Secolo XIX a publicat ieri un articol potrivit căruia teroriştii islamişti au găsit o nouă cale de acces către ţările din Uniunea Europeană, prin România, unde au şi tabere de antrenament. Cotidianul afirmă că liderul din Europa de Est al unei organizaţii internaţionale teroriste ar locui la Galaţi. Potrivit ziarului, în timpul desfăşurării unei investigaţii a poliţiei, care a durat mai mult de un an, autorităţile italiene ar fi interceptat convorbirea dintre doi tunisieni, Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa şi Bechir Kaouana, care au discutat despre „tabere de antrenament în România“, aparţinând, se pare, al-Qaida.Poliţiştii de la Gruparea Operativă Specială din Genova au arestat zilele trecute 20 de persoane acuzate că ar face parte dintr-o organizaţie teroristă internaţională având legături cu al-Qaida. Celula recruta persoane care doreau să devină kamikaze în Afganistan şi Irak, le furniza documente false pentru ca aceştia să se poată infiltra în orice ţară din lume, asistenţă logistică şi bani, iar în unele cazuri chiar şi arme, susţine Il Secolo XIX.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS