10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul, la un pas de dezastru

Calafatul, la un pas de dezastru

Sute de tone de păcură s-au scurs dintr-un rezervor de la Uzina Termică din Calafat, după ce bazinul în care era depozitat combustibilul s-a fisurat luni seară.

Fisura la rezervorul plin cu 1.300 de tone de păcură a fost constatată de angajaţii Uzinei Termice Calafat luni, în jurul orei 18.00, şi s-a produs, conform autorităţilor locale, din cauza vechimii bazinelor, neînlocuite sau reparate capital de 25 de ani. Dorin Trăistaru, viceprimarul municipiului Calafat, a declarat că, deşi paguba suferită de uzină este imensă, păcura fiind provenită din rezerva de stat pusă la dispoziţie de guvern, problema cu care se confruntă în prezent echipele de intervenţie aflate la faţa locului este găsirea unor cisterne pentru depozitarea combustibilului care va fi recuperat din cel scurs. „Pierderea noastră este imensă pentru că s-a scurs o cantitate mare de păcură, în valoare de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Să vedem ce mai putem recupera. Problema pe care o avem acum este cea a depozitării combustibilului recuperat, pentru că nu se mai poate depozita în celălalt rezervor, care este plin. Am solicitat guvernului şi prefecturii să ne sprijine în această privinţă şi am înţeles că deja s-a aprobat o tranşă de 15 miliarde de lei vechi pentru procurarea păcurii, urmând ca peste o lună să ne vină a doua tranşă, tot de 15 miliarde“, a precizat Trăistaru. Vicele a adăugat că populaţia din Calafat nu s-a aflat nici un moment în pericol de a rămâne fără căldură, incidentul de luni neafectând sistemul de termoficare al oraşului. „Populaţia nu a fost afectată de acest incident, toate apartamentele racordate la sistemul de energie termică primind în prezent căldură“, a spus vicele Trăistaru.

 

Zona poluată, tratată cu substanţă absorbantă

 

Specialiştii chemaţi la faţa locului să evalueze pericolul pe care păcura scursă din rezervorul UT Calafat îl reprezintă pentru mediu au precizat că se poate vorbi de poluare doar în zona bazinului de retenţie în care s-a scurs aceasta. Manu Costache, comisar-şef al Gărzii de Mediu Dolj, a declarat că, după ce păcura va fi recuperată din bazinele de retenţie, experţii vor acoperi zona afectată de poluare cu substanţă absorbantă. „La ora 18.00 a apărut fisura la baza rezervorului şi oamenii au încercat să o remedieze, dar nu au reuşit. Păcura, aproximativ 1.300 de tone, e scursă în totalitate în bazinul de retenţie. Nu poate fi vorba de poluare decât pe 20 de centimetri din sol în bazinul de retenţie, iar după ce echipele vor evacua păcura, noi vom da cu substanţă absorbantă“, a spus Costache, care a precizat că poluarea redusă se datorează temperaturilor mici. Şi specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că zona este în afara pericolului de producere a unui incendiu, dat fiind faptul că, prin consistenţa sa, păcura este greu inflamabilă. „Am fost solicitaţi aseară, la ora 18.40, la Uzina Termică să supraveghem transbordarea păcurii dintr-un rezervor pentru că se fisurase. Pericol de incendiu nu a fost pentru că păcura este greu inflamabilă“, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, George Vâlceleanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII