16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerenurile de la Balta Verde, în drum spre DNA

Terenurile de la Balta Verde, în drum spre DNA

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, ar putea intra în curând în atenţia procurorilor anticorupţie. Senatorul Radu Berceanu l-a acuzat ieri pe demnitar că i-a oferit pe tavă primarului din Podari, Constantin Gheorghiţă, 50 de hectare de teren de la Aeroclubul de la Balta Verde, printr-un proiect ilegal de hotărâre de guvern.

Cele peste 50 de hectare de la Aeroclubul Craiova au fost în atenţia presei şi acum aproape un an, când tot senatorul Berceanu, pe atunci ministru al transporturilor, anunţa un război cu „sânge pe pereţi“ împotriva tuturor celor care se vor atinge de pământul din apropierea Craiovei, nominalizându-i printre interesaţi pe primarul din localitate, Constantin Gheorghiţă, şi pe omul de afaceri Dinel Staicu. Preşedintele PD Dolj a revenit ieri asupra acuzaţiilor de atunci, dezvinovăţindu-l pe Staicu. Acesta a prezentat un proiect de hotărâre de guvern a cărui notă de fundamentare este semnată de ministrul Ludovic Orban, prin care cele 50 de hectare sunt trecute din proprietatea statului şi administrarea Aeroclubului României în domeniul public al comunei Podari şi administrarea Consiliului Local Podari, „în vederea aplicării legilor fondului funciar“.

Trei categorii de aşa-zişi proprietari, la Aeroclub

Pedistul susţine că retrocedările care vor avea loc în zonă nu pot fi decât fabricate, în condiţiile în care terenul a fost încă din 1934 proprietatea unei asociaţii de aviaţie, care l-a cumpărat de la proprietari şi nu putea fi confiscat în timpul regimului comunist. „Pe acea suprafaţă nu a fost decât aviaţie din 1934 până acum, n-a fost niciodată păşune. A fost vizitat de Carol al II-lea, de principele Nicolae şi acum e vizitată de Gheorghiţă, pe linie directă, desigur“, a spus Berceanu.

Senatorul pedist susţine că terenurile sunt vânate de trei categorii de persoane, însă nici una dintre acestea nu revendică pe drep terenurile pe care este amplasat Aeroclubul. „Oamenilor cu drepturi în Podari li se oferă de nişte binevoitori, care nu vor ca aceştia să se zbată în hăţişurile retrocedărilor, nişte sume pentru drepturile acelea. Câtă vreme cetăţenii respectivi sunt posesori ai drepturilor, nu se găseşte teren. Imediat ce drepturile sunt cumpărate, se găseşte teren şi oameni care să-l cumpere la un preţ de 1.500 de ori mai mare decât preţul iniţial. Există şi a doua categorie, a celor care au inventat tot felul de terenuri aici. Nici un cetăţean nu poate spune că aici a fost terenul lui şi i-a fost confiscat. A treia categorie e a celor care şi-au găsit terenuri pe la Coţofenii din Dos. Comuna nu mai are teren şi le strămută aici, la Podari“, a spus Berceanu.

Proiect de hotărâre întocmit în sens invers

Senatorul democrat a mai declarat că Orban a sărit peste procedura legală de avizare a actului normativ, oferindu-i pe tavă lui Gheorghiţă cele 50 de hectare ale Aeroclubului, care se află în subordinea ministerului pe care îl conduce. „Domnul Orban face un proiect de hotărâre de guvern şi în adresa către ministrul Cristian David spune că acesta a fost deja avizat de Ministerul Administraţiei, însă semnătura lui David lipseşte. Chestiunea asta s-a făcut aşa, pentru că un proiect trece pe la servicii, direcţii, iar comisia juridică nu are de gând să avizeze aşa ceva“, a spus Berceanu, care l-a amintit în discursul său şi pe prefectul de Dolj provenit din PNL, Silviu Dumitru. „Domnul Orban a făcut acest proiect pe unde l-a făcut, pe la Gheorghiţă, pe la Dumitru (prefectul de Dolj Silviu Dumitru – n.r.), l-a semnat şi acum îl retrimite la Ministerul Administraţiei, deşi nu a fost acolo niciodată“, a mai spus preşedintele PD.

Terenul de la „fraieri“, vândut de sute de ori mai scump

Afacerea imobiliară pusă la cale de Gheorghiţă cu ajutorul ministrului Orban, estimată de Berceanu la 100 de milioane de euro, ar umple buzunarele „întreprinzătorilor“ care ar putea vinde terenul cumpărat de la „fraieri“ unor lanţuri de supermagazine, la un preţ de câteva sute de ori mai mare. „Ne şi imaginăm aici un Ocean sau un Carrefour, care au cumpărat terenul la 150 euro metrul pătrat, după ce a fost achiziţionat de la «fraieri» cu 0,01 euro metrul pătrat“, a declarat Berceanu, care a încheiat prin a spune că va înainta toate documentele deţinute, împreună cu o plângere penală, la Departamentul Naţional Anticorupţie.

„Este o chestiune penală. Îmi rezerv dreptul să trimit aceste documente la DNA. Sigur că va fi considerată o chestiune politică. Voi face o plângere împotriva tuturor celor care au pus la cale chestiunea asta, ca să cerceteze DNA-ul mai departe“, a menţionat Berceanu.

Aeroclubul habar nu are de transfer

Cel mai surprins de ultima tentativă de preluare a terenurilor de la Balta Verde s-a declarat chiar directorul Aeroclubului Craiova, Cristian Smarandache. Acesta susţine că ministrul Orban nu putea iniţia un astfel de proiect fără să aducă la cunoştinţa administratorului, adică Aeroclubul din Craiova, că va rămâne fără pic de teren şi nu va mai avea unde să-şi pună nici măcar aparatele de zbor. „Domnul ministru Orban nu putea face aşa ceva fără să înştiinţeze administratorul terenului, adică pe noi. Noi am obţinut în urmă cu mulţi ani, de la Judecătoria Craiova, o hotărâre definitivă de administrare a terenului“, a spus Cristian Smarandache, directorul Aeroclubului Craiova.

Orban, în şedinţă de… tăcere

În timp ce reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj, în frunte cu prefectul Silviu Dumitru, spun că prefectura nu are nici o legătură cu proiectul actului normativ, edilul direct vizat de acuzaţiile lui Berceanu, Constantin Gheorghiţă din Podari, a recunoscut că la propunerea sa a fost întocmit un proiect de act normativ pentru transferarea terenurilor, însă susţine că are documente care dovedesc faptul că în zonă au dreptul la pământ foştii proprietari. „E o nouă criză de isterie a lui Berceanu, după ce a stropit cu sânge pe pereţi. Berceanu minte, eu am documente pe acele terenuri că sunt proprietari şi, oricum, dacă nu sunt proprietari, nu-mi dă terenul. E disperat că nu-i rămâne lui“, a declarat primarul Gheorghiţă.

Oricât am încercat să luăm legătura cu actualul ministru al transporturilor pentru a ne da explicaţii în legătură cu acuzaţiile aduse de Radu Berceanu, Ludovic Orban nu a fost de găsit în ieri. Potrivit consilierului de imagine al demnitarului, Oana Stănciulescu, Orban a fost mai multe ore într-o şedinţă în afara ministerului pe care îl conduce şi, în acelaşi timp, i s-a descărcat bateria la telefon, nemaiputând fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII