11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncompetenţii privatizărilor

Incompetenţii privatizărilor

Oficialii români şi cei europeni se încurcă în declaraţii referitoare la legalitatea semnării contractului de privatizare a Electroputere. Ofiţerul de presă al comisarului european pentru concurenţă a dat declaraţii diferite la interval de două zile, iar cei de la AVAS dovedesc că nu ştiu legislaţia europeană. Una peste alta, privatizarea Electroputere ar putea fi suspendată.

Oficialii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului au declarat în nenumărate rânduri că nu au nevoie de avizul Comisiei Europene pentru a semna contractul de privatizare a fabricii din Craiova cu saudiţii de la Al Arrab Contracting Company. Marţi, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a precizat că nu este nevoie de acordul CE, deoarece în cazul Electroputere nu este vorba de ajutor de stat. Atanasiu s-a justificat, spunând că a aplicat testul investitorului privat. Asta presupune ca statul să se pună în locul unei firme private şi dacă afacerea reprezintă o pierdere pentru cel care vinde, atunci este ajutor de stat. Or, în cazul Electroputere, afacerea nu reprezintă o pierdere. Logica lui Atanasiu. Surse comunitare au declarat însă pentru GdS că atât în cazul Electroputere, cât şi al Daewoo autorităţile s-au grăbit şi nu au aşteptat concluziile Comisiei Europene. „Faptul că trimiţi nişte documente la Comisia Europeană nu înseamnă că ai şi notificat-o. Documentele le trimiţi ca să se facă o analiză şi să se spună rezultatele analizei înainte să semnezi contractul. Trebuie să aştepţi OK-ul Comisiei. Nu facem noi ce vrem, că nu am primit răspuns. Notificarea nu e felicitare de Crăciun. CE vrea să aibă timp să analizeze documentele“, au declarat sursele citate. La fel ca în cazul Daewoo, oficialii români nu au aşteptat nici un răspuns de la CE şi au semnat contractul de privatizare.

Şi la Bruxelles se greşeşte

Nu numai autorităţile române s-au bâlbâit în procesul de privatizare a Electroputere. Ofiţerul de presă al comisarului european de concurenţă, Audrey Lemonnier, a declarat lucruri diferite miercuri şi joi. Miercuri, Lemonnier declara pentru NewsIn că Bruxellesul nu a primit notificarea cu privire la contractul dintre AVAS şi Al Arrab Contracting Company. „În general, companiile trebuie să trimită draftul de contract Comisiei Europene sau autorităţilor naţionale privind concurenţa, în funcţie de suma contractului, înainte de semnarea acestuia (…). Dacă există o dimensiune comunitară a contractului şi companiile au încheiat contractul înaintea pronunţării Comisiei, ele pot fi obligate să plătească o amendă“, a precizat Lemonnier. Contactat telefonic ieri de GdS, ofiţerul de presă şi-a menţinut afirmaţia spunând că a verificat şi că nu a primit notificarea pentru planul de fuziune al celor două companii. „Poate că au trimis unele documente, dar nu întreaga notificare“, a declarat Lemonnier. Ofiţerul de presă a confirmat şi faptul că ambele companii, Electroputere şi Al Arrab, ar putea fi amendate. „Dacă este o dimensiune comunitară şi dacă este vorba despre o concentrare şi dacă au fuzionat înainte de a informa Comisia Europeană, am putea să le amendăm“, a declarat ieri în jurul prânzului pentru GdS ofiţerul de presă.

Răzgândacul european

Câteva ore mai târziu, acesta s-a răzgândit şi a declarat că notificarea a fost primită. Potrivit NewsIn, „Comisia a primit pe 31 octombrie 2007 pachetul de informaţii privind privatizarea Electroputere. Serviciile competente de la Bruxelles analizează în acest moment informaţiile primite, dar este dificil de estimat de cât timp este nevoie pentru finalizarea acestei analize. „Depinde de conţinutul informaţiilor oferite“, a explicat ofiţerul de presă. „Concluziile analizei vor determina următorii paşi care trebuie făcuţi de către Comisie“, a mai spus Lemonnier.

Declaraţiile de miercuri ale lui Lemonnier i-au iritat la culme pe cei de la AVAS. Reprezentanţii Biroului de Presă al insituţiei au declarat pentru GdS că notificarea a fost trimisă pe 23 octombrie la Consiliul Concurenţei din România, iar acesta trebuia să o trimită mai departe Comisiei Europene. „Nu noi trebuie să trimitem documentele Comisiei Europene, ci Consiliul Concurenţei. Noi nu avem competenţă în acest domeniu“, au spus reprezentanţii AVAS. Surse comunitare au confirmat faptul că documentele au ajuns la Comisie lunea trecută.

Ce investighează CE

Potrivit normelor europene, Comisia Europeană are jurisdicţie exclusivă pentru fuziunile dintre companiile a căror cifră de afaceri cumulată la nivel global este de cel puţin cinci miliarde euro şi au, fiecare separat, o cifră de afaceri obţinută în interiorul spaţiului economic european care depăşeşte 250 de milioane de euro. În cazul în care companiile implicate într-o fuziune concentrează într-o singură ţară membră a Uniunii Europene mai mult de două treimi din cifra de afaceri derulată în UE, fuziunea este examinată de autoritatea de competiţie a acelei ţări, deoarece aceasta este într-o poziţie mai bună decât Comisia Europeană pentru a examina efectele potenţiale ale fuziunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII