9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaţia de epurare, tocmită pe vorbe

Staţia de epurare, tocmită pe vorbe

Contractul pentru construirea staţiei de epurare de la Făcăi a fost semnat înainte de a fi fost identificate sursele de finanţare.

Beneficiarul local al staţiei de epurare de la Făcăi, Primăria Craiova, s-ar putea trezi cu o „amendă“ de 3,2 milioane de euro din partea Ministerului Finanţelor. De atât mai este nevoie pentru ca noii constructori ai staţiei de epurare de la poalele oraşului să fie satisfăcuţi, iar suma nu a fost deocamdată prinsă în nici un buget: nici de stat, nici al Craiovei. Obiectivul este parte componentă a proiectului ISPA, finanţat de Uniunea Europeană şi Primăria Craiova 75%-25%, iar contractul de execuţie a fost semnat de Ministerul Finanţelor cu duetul turco-italian Yapi – EMIT, pe 25,9 milioane de euro, în 26 octombrie, deşi fondurile disponibile din sursa menţionată se cifrează la doar 22,7 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor Unităţii de Implementare (PIU) ISPA, „suma de 3,215 milioane de euro va fi alocată de la bugetul de stat“. Nici Ministerul Finanţelor şi nici PIU nu au explicat cum de au semant un contract fără să fie oficializată sursa întregului necesar de fonduri. La urechile beneficiarilor craioveni au ajuns însă informaţii potrivit cărora guvernanţii intenţionează să solicite Consiliului Local Municipal să bage mâna în bugetul Craiovei. „Nu ştim deocamdată cine va plăti cele 3,2 milioane. Am înţeles că este posibil ca statul şi primăria să suporte împreună această diferenţă. În privinţa contractului, acesta trebuia semnat, fiindcă lucrările sunt şi aşa în întârziere, iar cele 22,7 milioane sunt certe. Sunt sigur că şi cele 3,2 milioane vor fi alocate. De unde, nu ştim încă“, a spus directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Constantin Stamatoiu. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, nu a văzut nici el până acum un act oficial din care să reiasă cine şi când dă banii, dar este hotărât să nu dea o lăscaie din buget. „Nici nu se pune problema să dăm noi banii. Partea de 25% din întreg programul ISPA este deja inclusă în cele aproape 23 de milioane de euro. Eu am înţeles că Ministerul Finanţelor trebuie să plătească. O să organizez o conferinţă de presă la care o să invit responsabilul din minister, să se lămurească lucrurile“, a declarat ieri primarul Antonie Solomon.

Banii sunt la Termomeccanica

 

Exact 3,2 milioane de euro a încasat în avans fostul constructor al staţiei de epurare, Termomeccanica Ecologia din Italia, alungat după ce supervizorii şi consultanţii români şi multinaţionali, plătiţi şi ei cu milioane de euro, s-au dumirit că lucrările erau întârziate cu un an. Se întâmpla în toamna anului trecut, când Ministerul Finanţelor le-a cerut italienilor să dea banii înapoi, în sacul ISPA, fiindcă fuseseră păpaţi în avans. Banii nu s-au mai întors, iar Termomeccanica a cerut socoteală statului român la justiţia europeană, procesul fiind pe rol. „Returnarea celor 3,2 milioane de euro ar rezolva rapid problema finanţării, însă cine ştie când se termină procesul“, a spus Antonie Solomon. El a precizat că lucrările nu vor fi întârziate din pricina nelămuririlor de finanţare, fiindcă odată semnat contractul executanţii au liber să organizeze şantierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS