3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalvar pe străzile din Târgu Jiu

Calvar pe străzile din Târgu Jiu

Traficul din Târgu Jiu a devenit infernal. Sute de maşini care aşteaptă la coadă, intersecţii blocate, claxoane, înjurături, timp pierdut şi poliţişti care nu prea se văd pe arterele aglomerate. Cam aşa ar putea fi descrisă circulaţia din municipiul Târgu Jiu. Ieri, traficul pe străzile din centrul oraşului era unul de coşmar. Maşinile intrate în intersecţii erau surprinse de culoarea roşie a semaforului, iar pietonii îşi făceau loc cu greu printre autovehicule pentru a traversa la culoarea verde. Aglomeraţia a fost cauzată şi de faptul că una dintre străzile cu sens unic din centrul oraşului a fost închisă pentru efectuarea unor lucrări. Dacă înainte cele trei intersecţii de pe bulevardul Unirea din centrul oraşului puteau fi traversate în trei-patru minute, acum, durata de aşteptare este de cel puţin 20 de minute. „Sunt şofer de peste 25 de ani, dar aşa ceva nu am mai văzut! Nu ştiu de unde au apărut atâtea maşini. Trebuie făcut ceva pentru că nu se mai poate circula aşa. La o intersecţie stăm şi zece minute“, a spus Costel Mihăescu.

 

Poliţia Rutieră recomandă mersul pe jos şi cu bicicleta

 

Poliţiştii nu prea au soluţii pentru fluidizarea traficului. Sergiu Posea, şeful Biroului de circulaţie rutieră din cadrul Poliţiei Târgu Jiu, a spus că soluţiile cele mai bune pentru optimizarea circulaţiei sunt construirea de parcări supraterane şi subterane, dar şi încurajarea mersului pe jos şi pe bicicletă: „Asta este situaţia! Această problemă nu este în Târgu Jiu, ci în toată ţara. În ultimii ani, parcul auto aproape s-a triplat, iar străzile au rămas aceleaşi. Trebuie lucrat la sistematizarea străzilor. În primul rând, trebuie făcute parcări subterane şi supraterane. Ar fi cea mai bună variantă. Trebuie încurajat şi mersul pe jos sau cu bicicleta. Conducătorii auto s-au obişnuit să meargă cu maşina pe distanţe foarte mici. Avem în plan introducerea sensului unic pe anumite străzi, dar asta nu va rezolva problema. Am solicitat de peste un an să se întocmească un studiu de trafic“.

 

Studiu de trafic şi proiect de modernizare a drumului de centură

 

Primăria Târgu Jiu va realiza un studiu de trafic. „O firmă specializată lucrează la un studiu de trafic, pentru optimizarea traficului rutier şi pietonal, care va fi finalizat în primăvara anului viitor. Se vor stabili soluţiile pentru fluidizarea circulaţiei: străzile cu sens unic, intersecţiile care vor fi semaforizate şi cele unde se va face sens giratoriu, zonele unde se poate mări partea carosabilă“, a spus Ionuţ Jilăveanu, directorul Serviciului de Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Autorităţile locale au întocmit un proiect de reabilitare a drumului de centură. Valoarea proiectului se ridică la 24 de milioane de euro şi constă în modernizarea a aproximativ 13 kilometri de drum. Corina Şuţă, şefa Biroului de Programe şi Integrare din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a precizat că lucrările vor începe în vara anului viitor: „Modernizarea drumului de centură va duce la descongestionarea traficului din zona centrală şi de sud a oraşului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS