13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea unei familii urmărite de Securitate

Povestea unei familii urmărite de Securitate

Soţii Dumitru şi Beatrice Liţă vor să afle care este motivul pentru care au fost urmăriţi şi anchetaţi de Securitate. Aşteaptă şi acum un răspuns la plângerea penală făcută împotriva fostului şef al SRI Gorj şi a altor 33 de securişti care s-au ocupat de urmărirea lor.

Soţii Liţă, Dumitru şi Beatrice, sunt de profesie medici. Ea a ieşit la pensie, iar el încă profesează. Dumitru Liţă are 71 de ani, iar soţia lui, 69. S-au cunoscut imediat după terminarea facultăţii, când lucrau la o circumscripţie medicală dintr-un sat doljean, unde fuseseră repartizaţi. Cei doi soţi au urmat stagii de specializare şi, în urma acestora, au fost trimişi să lucreze la Târgu Jiu. Dumitru Liţă a fost cooptat în cadrul Direcţiei Sanitare, iar soţia lui la Sanepid. Duceau o viaţă normală şi aveau o poziţie respectată în societate. Oameni cu capacităţi intelectuale deosebite care au fost aduşi până în pragul nebuniei. Sunt surescitaţi şi încearcă să găsească adevăratul motiv pentru care au fost hăituţi. În această stare au fost aduşi cei doi medici de către fosta securitate.

 

Luaţi în colimator de serviciile secrete

 

Calvarul soţilor Liţă a început în anul 1975, când au plecat să muncească în Maroc, în urma unei oferte făcute de Ministerul Sănătăţii din România. Înainte de a pleca, au fost verificaţi şi instruiţi de reprezentanţii regimului comunist. Dumitru Liţă a ocupat un post important în structura statului marocan. Acesta acorda asistenţă de specialitate pentru întocmirea de programe de sănătate şi îşi desfăşura activitatea în cadrul Ministerului Muncii şi Asistenţei din Maroc. A cunoscut o mulţime de oameni importanţi, mulţi dintre ei specialişti ai unor organizaţii internaţionale, şi a avut acces la o serie de documente. Îi ştia pe toţi membrii guvernului marocan, pentru că participa la toate şedinţele. Poate din aceste motive, soţii Liţă au intrat atât în atenţia serviciilor secrete româneşti, cât şi a celor marocane. Tot felul de întâmplări ciudate i-au pus pe gânduri, iar până la urmă şi-au dat seama că sunt urmăriţi în permanenţă. „Am simţit că suntem urmăriţi la scurt timp după ce am ajuns în Maroc, dar au fost mai multe evenimente care ne-au determinat să avem această certitudine. Eram ascultaţi şi urmăriţi la tot pasul“, a spus Dumitru Liţă.

 

Momente de coşmar

 

Dumitru Liţă şi soţia lui au trecut în Maroc prin clipe de coşmar, pe care mult timp nu şi le-au putut explica. Şi-au pierdut controlul şi parcă altcineva le dicta ce trebuie să facă. Nu şi-au putut explica aceste rătăciri, cu toate că erau medici. Totuşi, cei doi aveau să constate că întâmplările prin care treceau aveau o legătură între ele. Un astfel de moment s-a petrecut după ce statul marocan le-a propus soţilor Liţă prelungirea contractelor de muncă, iar ei au acceptat, fără însă să ceară avizul organelor statului român. Dumitru Liţă a avut o întâlnire cu reprezentantul guvernului din Maroc şi a fost de acord să-şi continue activitatea. Când a ajuns acasă, a avut un moment de rătăcire şi a vrut să se arunce pe fereastră. O voce interioară i-a comandat să facă acest lucru. După acest episod, medicul Dumitru Liţă a căutat să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. A citit literatură de specialitate, s-a întâlnit cu experţi din cadrul unor organizaţii internaţionale cu care colabora şi a aflat că există aparate speciale ţinute însă la secret care funcţionează cu unde sau curenţi de înaltă frecvenţă, care pot să exploreze ceea ce gândeşte o persoană şi care pot produce tulburări grave de comportament şi ale stării de sănătate. Aşa explică şi cum corpul său degaja scântei imediat după ce a vrut să se arunce pe fereastră. „O voce interioară mi-a spus că sunt trădător şi să mă arunc pe fereastră. M-am îndreptat către fereastra care era deschisă, dar m-am opus acestei comenzi interioare şi m-am lovit cu picioarele de peretele de sub geam. Apoi m-am dus la baie ca să mă spăl, pentru că învăţasem că aceşti curenţi de înaltă frecvenţă cu care eram radiat se descarcă în apă. Când am atins robinetul s-au produs scântei, iar când am intrat în apă ieşeau bolboroci“, a spus medicul Dumitru Liţă.

Au fost supravegheaţi şi după Revoluţie

 

În primăvara anului 1979 s-au reîntors în ţară. Erau însă alţi oameni. Nu au mai fost primiţi la vechile locuri de muncă. Dumitru Liţă a activat ca medic de medicina muncii în cadrul Policlinicii. Imediat cum au venit în ţară li s-a întocmit de către Securitate dosar de supraveghere denumit «Simbioza trădării». Nu puteau să facă nici o mişcare fără să fie monitorizaţi. Viaţa celor doi medici s-a transformat într-un calvar. Securitatea a întocmit un plan de măsuri. Vecini, prieteni şi colegi au fost racolaţi de Securitate şi au devenit informatori. Locuinţa familiei Liţă a fost înţesată de microfoane. Chiar şi fiica celor doi medici nu a scăpat neurmărită. Securiştii au mers până acolo încât au montat microfoane în clasa în care învăţa.

După Revoluţie, Dumitru Liţă a ajuns directorul Direcţiei Sanitare Gorj. Lucrurile păreau că reintră în normal. A ocupat această funcţie o perioadă de trei ani, până în anul 1993, după care şi-a deschis un cabinet propriu de medicina muncii. A fost în continuare frământat în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Maroc şi apoi în ţară. Voia să afle adevărul. De ce a fost urmărit de serviciile secrete timp de aproape 15 ani? De ce era el aşa de important? A mers de mai multe ori să-şi studieze dosarul întocmit de Securitate. A dat peste un document care l-a şocat: a continuat să fie urmărit şi după căderea regimului comunist. A găsit în dosarul de la Securitate pe care l-a studiat la CNSAS un document întocmit în primăvara anului 1991 de către SRI. A rămas mut după ce a citit însemnările de pe acesta. Un ofiţer SRI propunea, la un an şi jumătate după căderea comunismului, ca medicul Dumitru Liţă să fie scos de sub supraveghere, dar şeful de divizie de atunci, Ion Făget, a refuzat, notând pe document că trebuie lucrat în continuare. Documentul a fost publicat în presă, anul trecut, iar Ion Făget, care conducea de ani buni Serviciul Român de Informaţii Gorj, a fost schimbat din funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS