14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

CEZ ia apă

Reţeaua de alimentare cu apă a cartierelor din sud-estul Craiovei suferă de câteva luni de suflu sistolic, din cauza întreruperilor de energie electrică de la staţiile de pompare. Efectele sunt resimţite din plin de locuitorii zonelor afectate, care fie nu au apă potabilă, fie o au în amestec cu nisip.

Craiovenii din cartierele Lăpuş, Valea Roşie şi Sărari se plâng că apa potabilă furnizată prin sistemul centralizat al oraşului ajunge din ce în ce mai rar în casele lor, iar atunci când curge este plină de mizerie. Oamenii au ţinut să-i prezinte acest aspect primarului Antonie Solomon la întâlnirea organizată de Gazeta de Sud prin proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, marţea trecută, la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“. „Nu este posibil ca în 2007 să dai drumul la robinet şi apa doar să se prelingă ori să dai drumul la robinet şi apa să curgă neagră. Cineva îşi bate joc de noi şi am vrea să ştim acum cine şi de ce. Noi plătim apa şi o plătim scump“, a spus Ioana Mirea, din cartierul Lăpuş. Reprezentantul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, prezent la întâlnire, directorul Liviu Ioniţă, a aruncat pisica în curtea CEZ, distribuitorul de energie electrică. „Pe reţeaua de alimentare Secui-Făcăi am avut perioade în care energia electrică la pompele de extracţie şi de alimentare se întrerupea şi de opt ori pe zi. Asta ne-a creat mari probleme în distribuirea apei potabile“, a spus Ioniţă. Directorul a făcut referire la perioadele în care, din cauza opririi pompelor, presiunea în reţea scade semnificativ faţă de presiunea normală de furnizare, iar apa nu mai ajunge la nivelurile superioare ale blocurilor de locuinţe. Reprezentantul Companiei de Apă a mai arătat că din cauza diferenţelor de presiune sunt antrenate în reţea diverse particule depuse pe conducte, care fac apa impură.

Comunicatul nepăsării

 

Reprezentanţii CEZ Distribuţie pozează în victime ale omologilor de la Compania de Apă „Oltenia“ SA, deşi recunosc frecvenţa întreruperilor în furnizarea energiei electrice. Potrivit unui comunicat al CEZ, proasta calitate a apei nu are nici o legătură cu întreruperile curentului. Comunicatul nu dovedeşte însă nici că întreruperile au vreo noimă şi nici că pompele Companiei de Apă pot funcţiona fără energie electrică. „Calitatea apei potabile depinde de performanţele instalaţiilor Companiei de Apă. Nu înţelegem de ce este acuzată CEZ Distribuţie de proasta calitate a apei din cartierele Valea Roşie şi Sărari“, se arată în documentul remis redacţiei. În privinţa numărului întreruperilor, specialiştii în comunicare ai CEZ spun că acesta se încadrează în normele ANRE şi că unele sunt cauzate de diverşi constructori care distrug cablurile în timpul lucrărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS