10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

O campanie de suflet

Săptămâna trecută apărea în Gazeta de Sud povestea impresionantă a unei fetiţe de numai opt ani, din Craiova. Publicarea articolului a stârnit nenumărate reacţii – toate pozitive. În doar câteva zile, firme, persoane din Craiova, publice sau obişnuite, dar şi din străinătate au răspuns apelului nostru. S-a strâns astfel o sumă considerabilă. Pentru însănătoşirea Andreei este însă nevoie de mai mult…

O fotografie şi o poveste au cutremurat săptămâna trecută zeci, sute de inimi. O fetiţă de opt ani şi nici 20 de kilograme, palidă şi tristă îşi descoperea în paginile Gazetei, cu timiditate, cicatricele unei suferinţe de neimaginat: cinci intervenţii chirurgicale, dintre care două pentru transplant de ficat. Din toată copilăria ei, a rămas în obrajii tineri doar durere. Din emoţiile clasei întâi – doar două săptămâni, furate, cu inima strânsă, între drumurile prin spitale.

 

Să ne amintim…

 

Copil sensibil încă din primele zile de viaţă, la vârsta de doi ani, Andreea Drăgan a luat calea doctorilor. Craiova, Bucureşti, Cluj – nici unul dintre specialiştii care au consultat-o nu a putut da, la început, un diagnostic clar. Schimbând tratamentele şi medicii unul după altul şi cu amprenta suferinţei pe chip, Andreea a fost nevoită să parcurgă primii ani ai copilăriei într-un mod chinuitor. În cele din urmă, după investigaţii dureroase, fetiţa a fost trecută pe „lista morţii“, în aşteptarea unui transplant. La primul – unde donator a fost Camelia Drăgan, mama Andreei – organismul fetiţei nu a acceptat ficatul. A fost necesar al doilea transplant – de data aceasta de la tatăl său. Deşi se părea că lucrurile au decurs bine, cum spera însuşi medicul chirurg prof. dr. Irinel Popescu, de fiecare dată, complicaţii nenumărate au adus-o pe Andreea în stare critică. În cele din urmă, cu răbdarea de neimaginat a părinţilor şi cu o voinţă de a trăi de nezdruncinat – a ei – Andreea a supravieţuit.

Astăzi, la opt ani, Andreea Drăgan este în viaţă. Nu însă sănătoasă, aşa cum ar trebui să se bucure un copil de vârsta ei. În urma intervenţiilor, a complicaţiilor şi a nenumăratelor medicamente pe care le înghite zilnic, organismul fetiţei este extrem de slăbit. Iar boala ar putea să recidiveze, spune Irinel Popescu, în orice clipă. Singura speranţă pentru ca această viaţă tânără să-şi continue firescul drum este o clinică din Franţa. Costurile tratamentului – unde trebuie incluse biletele de avion pentru ea şi părinţi şi cazarea părinţilor la clinică – sunt însă peste puterile unei familii greu încercate şi datoare cu sute de milioane deja la bănci, rude şi prieteni. Dar pentru că Andreea doreşte să trăiască, pentru că părinţii nu vor să renunţe la lupta încrâncenată cu această boală, era nevoie de altceva: de o campanie umanitară. Pe care Gazeta de Sud şi-a luat angajamentul să o ducă la un sfârşit fericit…

 

Cititorii au răspuns apelului GdS

 

Încă din noaptea de 25 octombrie, în care articolul „Andreea vrea să trăiască“ a fost postat pe site-ul GdS, cititorii au răspuns apelului nostru. În cursul zilei următoare, nenumărate persoane au sunat la redacţie, cerând numerele de contact ale familiei Drăgan, numărul de cont în care se pot depune bani ori chiar venind la redacţie, pentru a-şi oferi, personal, ajutorul.

Trebuie să îi mulţumim domnului col. I.B., de 85 de ani, veteran de război şi om de o generozitate şi o distincţie rar întâlnite – a fost prima persoană care a venit la Gazeta de Sud, s-a întâlnit cu soţii Camelia şi Petruţ Drăgan şi le-a oferit darul său pentru însănătoşirea Andreei: o mie de euro. De asemenea, mulţumim doamnei învăţătoare N.M., pensionară, care, din veniturile sale modeste, a oferit 30 de lei, precum şi unei doamne la fel de generoase, care a donat 200 de lei şi a dorit să rămână anonimă. A.S. şi I.B., angajaţi la Dumagas, au oferit 200 de lei, un grup de eleve de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“- 40 de lei, domnul Boboc – 100 de lei; PROFESSIONAL CONSULTING – 1.400 de lei; SC Durbis Prod SRL – producţie termopane – 2.000 de lei. Dan Toader, un român din Angola, a promis că va acoperi costurile de transport, în momentul în care se stabileşte data plecării familiei Drăgan la Paris. SC Texpo Fiorentini SRL (organizatorul EXPO MODA VISION de la Teatrul Naţional, cu ocazia Zilelor Craiovei) a donat 1.000 de lei, un reprezentant al comunităţii românilor din Belgia – 400 de lei, Primăria Craiova- 2.000 de lei, deputatul PLD de Dolj, Horaţiu Buzatu – 500 de lei, senatorul Mario Ovidiu Oprea, preşedinte PNL Dolj – 500 de lei; Mihai Voicu, deputat PNL de Dolj, ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul – 1.150 de lei, Marian Jean Marinescu, deputat PD de Dolj – 1.000 de euro, un grup de angajaţi DUMAGAS TRANSPORT SRL – 350 de euro şi SIF Oltenia – 2.500 de lei.

 

Andreea merită!

 

Până în acest moment, suma la care se ridică ajutorul oferit familiei Drăgan de toţi aceşti oameni extraordinari este de aproximativ 6.500 de euro. Pentru că Fundaţia „Gigi Becali“ care se angajase să plătească peste 5.000 de euro nu a dat încă nici un răspuns, aceasta înseamnă că Andreea a primit puţin mai mult decât jumătate din costurile pe care părinţii ei ar trebui să le acopere până al sfârşitul lunii noiembrie: 10.000 de euro. Există câteva promisiuni de la oameni influenţi din Craiova care o asigură pe Andreea că, până săptămâna viitoare, banii pentru vindecarea bolii vor fi strânşi. De asemenea, reporterii emisiunii Poveştiri adevărate – a postului ACASĂ – ne-au contactat, urmând ca povestea Andreei Drăgan să apară în faţa întregii ţări…

Până atunci însă, până când toate aceste promisiuni vor fi concretizate, noi nu putem decât să le mulţumim din suflet celor care s-au implicat în, poate, cea mai mare campanie a Gazetei de Sud din ultimii ani… Andreea a meritat şi merită! Celorlalţi, care nu au aflat încă despre acest caz nefericit, care nu s-au hotărât până în prezent cum şi cu cât o pot ajuta, le spunem doar atât: Andreea vrea să trăiască!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII